PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2021 | nr 1 | 90--97
Tytuł artykułu

Usage Properties of Commercial Dishwashing Liquids

Warianty tytułu
Porównanie właściwości użytkowych płynów do ręcznego mycia naczyń
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Dishwashing preparations constitute a large group of household chemicals. The main function of dishwashing detergents is to remove dirt from dishes, tableware, kitchen appliances, and surfaces that come into contact with food. The market of hand dishwashing agents is dynamically developing and undergoing modifications resulting from the current trends in this segment as well as higher and more specialized customer requirements. The result of the above is primarily the development of new forms of products, the use of innovative production technologies, the application of modern raw materials, the development of new methods of product evaluation and activities aimed at reducing the negative impact on humans and the environment. The paper presents a comparison of commercial hand dishwashing liquids in terms of selected functional properties. The research material was varied and was analyzed in terms of properties important from the consumer's point of view.(original abstract)
Preparaty przeznaczone do mycia naczyń stanowią ogromną grupę produktów chemii gospodarczej. Podstawową funkcją środków do mycia naczyń jest usuwanie zabrudzeń z naczyń, zastawy stołowej, kuchennych urządzeń, a także powierzchni, które mają kontakt z żywnością. Rynek środków do ręcznego mycia naczyń dynamicznie się rozwija i ulega modyfikacjom wynikających z aktualnie obowiązujących trendów w tym segmencie oraz coraz wyższych i wyspecjalizowanych wymagań klientów. Skutkiem powyższych jest przede wszystkim opracowywanie nowych form produktów, wykorzystywanie innowacyjnych technologii produkcji, aplikacja nowoczesnych surowców, opracowywanie nowych metod oceny wyrobów oraz działania, mające na celu zmniejszenie negatywnego oddziaływania na człowieka i środowisko. W pracy przedstawiono porównanie komercyjnych płynów do ręcznego mycia naczyń, pod względem wybranych właściwości użytkowych. Materiał badawczy był zróżnicowany i został poddany analizie pod kontem istotnych z punktu widzenia konsumenta właściwości. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
90--97
Opis fizyczny
Twórcy
  • Poznań University of Economics and Business
  • Poznań University of Economics and Business
Bibliografia
  • [1] Wasilewski T. (2013) Funkcjonalność i bezpieczeństwo koncentratów płynów do ręcz-nego mycia naczyń. Wydawnictwo Uniwersytetu Technologiczno-Humanistycznego w Radomiu, pp. 3-42.
  • [2] Bondos I. (2014) Wpływ eko-trendu na komunikację z nabywcami. Konsumpcja i Rozwój, 4 (9), 52-63.
  • [3] Kalińska-Kula M. (2016) Marketing produktów ekologicznych: możliwości budowania przewagi konkurencyjne. Uniwersytet Łódzki, Marketing i Zarządzanie, 3 (44), 41-50.
  • [4] Sylwiak A. (2008) Płyny do mycia naczyń. Hurt & Detal, 10 (32), 52-54, http://img. ftgroup.pl/pdf/45.pdf, [accessed: 25.05.2019].
  • [5] Mrozowska I. (2012) Markowe zmywanie. https://finanse.wp.pl/markowe-zmywanie-6114341231863937a.
  • [6] Kortemeier U., Venzmer J., Howe A., Grüning B., Herrwerth S. (2010) Thickening agents for surfactant systems. SÖFW Journal, 136 (3), pp. 30.
  • [7] Farn R.J. (2006) Chemistry and technology of surfactants. Oxford, pp. 1-43.
  • [8] PN-EN 12728. (2001) Polish Standard. Surface active agents. Determination of foam-forming properties. Method for making foam with a perforated ring.
  • [9] https://sauberlab.pl/produkty-kwasne-zasadowe/ [accessed: 27.07.2019].
  • [10] Martini M.C. (2007) Kosmetologia i farmakologia skóry. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • [11] Padlewska K. (2014) Medycyna estetyczna i kosmetologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.
  • [12] Wieczorek D. (2016) Surfaktanty sulfobetainowe w kształtowaniu jakości kosmetyków i produktów chemii gospodarczej. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań.
  • [13] Zieliński R. (2017) Surfaktanty. Budowa, właściwości, zastosowania. (Surfactants: Structure, properties, applications).Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu, Poznań (in Polish).
  • [14] Rosen M.J. (2004) Surfactants and interfacial phenomena (Third edition). John Wiley & Sons, Inc. Hoboken, New Jersey.
  • [15] Eastoe J. (2005) Surfactant aggregation and adsorption at interfaces. In: Cosgrove T. (ed.): Colloid Science. Blackwell Publishing Ltd.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171635974

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.