PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2021 | nr 4 | 95--115
Tytuł artykułu

Supply and Demand Situation and Prices on the Global and Polish Sugar Market

Treść / Zawartość
Warianty tytułu
Sytuacja podażowo-popytowa i ceny na światowym i polskim rynku cukru
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
The aim of the paper is to present the global and Polish sugar balance and the price situation. Several issues have been given particular attention. Firstly, the relationship between the production of sugar and bioethanol in Brazil and world sugar prices. Secondly, the relationship between Brazilian sugar and bioethanol exports and world sugar prices. Thirdly, the relationship between sugar prices in Poland and the world ones when the market support mechanisms at the EU level are in force and after they expire. The study used data from Statistics Poland, USDA-FAS, FAOSTAT, OECD-FAO, to name a few, and was based on correlation and linear regression analysis, as well as the Herfindahl-Hirschman index. The data analysis showed a statistically significant correlation between the production and exports of sugar from Brazil, as well as between Brazilian exports and world sugar prices. The analysis also showed a greater correlation between food prices than sugar and oil price quotas. A much greater correlation was also observed between the selling and retail prices of sugar in Poland and the world sugar prices after the abolition of sugar production quotas and minimum prices for sugar beet in the EU, as compared to the period of application of the support mechanisms. (original abstract)
Celem artykułu jest prezentacja globalnego i polskiego bilansu cukru oraz sytuacji cenowej. Szczególną uwagę poświęcono kilku zagadnieniom. Po pierwsze, relacji między produkcją cukru i bioetanolu w Brazylii a światowymi notowaniami cen cukru. Po drugie, zależnościom pomiędzy brazylijskim wywozem cukru i bioetanolu a światowymi cenami cukru. Po trzecie, relacjom między cenami cukru w Polsce a światowymi w okresie obowiązywania rynkowych mechanizmów wsparcia na poziomie UE i po ich wygaśnięciu. W opracowaniu wykorzystano między innymi dane GUS, USDA-FAS, FAOSTAT, OECD-FAO. Badanie opiera się na analizie korelacji i regresji liniowej oraz wskaźniku Herfindahla-Hirschmana. Analiza danych wykazała istotną statystycznie zależność pomiędzy produkcją a wywozem cukru z Brazylii, a także między brazylijskim eksportem a światowymi cenami cukru. Analiza pokazała także większą zależność między cenami żywności niż cukru a notowaniami cen ropy. Ponadto zaobserwowano znacznie większą zależność pomiędzy cenami zbytu i detalicznymi cukru w Polsce a światowymi cenami cukru po zniesieniu kwotowania produkcji cukru i cen minimalnych na buraki cukrowe w UE w porównaniu z okresem obowiązywania tych mechanizmów wsparcia. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
95--115
Opis fizyczny
Twórcy
  • Institute of Agricultural and Food Economics - National Research Institute
Bibliografia
  • Andreyeva, T., Long, M.W., Brownell, K.D. (2010). The Impact of Food Prices on Consumption: A Systematic Review of Research on the Price Elasticity of Demand for Food. American Journal of Public Health, Vol. 100, No. 2, pp. 216-222. Retrieved from: https://dx.doi. org/10.2105/AJPH.2008.151415.
  • APHA Policy Statement 20072 (2012). Taxes on Sugar-Sweetened Beverages. Retrieved from: https://www.apha.org/policies-and-advocacy/public-health-policy-statements/policy-database/2014/07/23/13/59/taxes-on-sugar-sweetened-beverages (access date: 29.04.2021).
  • Baffes, J., Dennis, A. (2013). Long-Term Drivers of Food Prices - Policy Research Working Paper 6455. Genewa: World Bank.
  • Baek,J., Koo, W.W. (2009). Analyzing Factors Affecting U.S. Food Price Inflation. Agribusiness & Applied Economics Report 54248. North Dakota State University, Department of Agribusiness and Applied Economics.
  • Brown von, J. (2007). The World Food Situation. New Driving Forces and Required Actions. Washington: IFPRI.
  • CEFS (2015). CEFS Input to the New EU Trade Policy Strategy. Retrieved from: https://trade. ec.europa.eu/doclib/docs/2015/october/tradoc_153850.pdf (access date: 5.05.2021).
  • Clifford, J., Maloney, K. (2016). Sugar and Sweeteners. Facts Sheet No. 9.301. Colorado: Colorado State University Extension. ERS-USDA. Retrieved from: https://www.ers.usda.gov/data-products/sugar-and-sweeteners-yearbook-tables/ (access date: 20.04.2021).
  • EU-AO (2020). EU Agricultural Outlook for Markets, Income and Environment 2020-2030 Executive Summary. DOI:10.2762/252413 (access date: 5.05.2021).
  • Falbe, J., Thompson, H.R., Becker, C.M., Rojas, N., McCulloch, C.E., Madsen, K.A. (2016). Impact of The Berkeley Excise Tax on Sugar-Sweetened Beverage Consumption. American Journal of Public Health, 106, No. 10 (October 1, 2016), pp. 1865-1871. FAO. Retrieved from: https://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/ (access date: 20.04.2021).
  • FAOSTAT. Retrieved from: https://www.fao.org/faostat/en/
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171638989

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.