Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Changes in Consumption in European Countires - Taxonomical Analysis
Języki publikacji
Abstrakty
Przeprowadzono badanie, którego celem było wykrycie zmian w spożyciu żywności w grupie 37 krajów europejskich. Wykorzystano dane FAO z lat 1993 i 2003 dotyczące spożycia produktów w 14 podstawowych grupach żywnościowych. Do klasyfikacji państw zastosowano aglomeracyjną metodę Warda. W odróżnieniu od innych podobnych badań, analizę taksonomiczną przeprowadzono na wspólnym zbiorze obiektów klasyfikacji dla badanych lat. Badanie wykazało istnienie trwałych wzorców konsumpcji w większości krajów europejskich. (abstrakt oryginalny)
The studies were carried out to discover changes in profile of consumption for 37 European countries. Data of FAO for years 1993 and 2003, containing consumption of products in 14 basic group of food were used. The classification was made using the Ward method. The taxonomical analysis was performed on the one set of objects, for years 1993 and 2003 merged together as opposite to other similar studies. The analysis showed the existence in majority of European countries the stable patterns of consumption. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
131--138
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
autor
- Instytut Fizyki PAN, Warszawa
Bibliografia
- Borkowski B., Dudek H., Szczesny W. (2003) Regionalne zróżnicowanie poziomu i profilu konsumpcji w krajach europejskich, Roczniki Nauk Rolniczych, Seria G, Tom 90, Zeszyt 2, str. 7 - 16
- Borkowski B., Dudek H., Szczesny W. (2004) Elastyczność dochodowa popytu na dobra konsumpcyjne w krajach OECD, Metody Ilościowe w Badaniach Ekonomicznych - IV, Wyd. SGGW, str. 42-50
- Dudek H., Orłowski A. (2006) Clustering of European countries with respect to food consumption, XXII Konferencja Wielowymiarowa Analiza Statystyczna, Łódź (w druku)
- Ostasiewicz W. (1999) Statystyczne metody analizy danych, Wyd. AE we Wrocławiu, Wrocław
- Sobczak W., Malina W. (1985) Metody selekcji i redukcji informacji, WNT, Warszawa
- Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://www.fao.org/
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171640297