PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2022 | nr 4 | 20--21
Tytuł artykułu

Tracimy różnorodność genetyczną : nasza dieta się zmienia

Autorzy
Warianty tytułu
We Are Losing Genetic Diversity : Our Diet is Change
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Niepokojący jest stały spadek różnorodności gatunkowej, ale tracimy także różnorodność genetyczną gatunków stanowiących o naszym pokarmie. Ta strata stanowi poważne zagrożenie dla globalnego bezpieczeństwa żywnościowego. W związku z dominacją w światowym rolnictwie monokulturowego modelu uprawy roślin ich różnorodność genetyczna się zmniejsza. Tracą one odporność na choroby oraz szkodniki i stają się bardziej wrażliwe na niekorzystne warunki środowiska. Rozwiązaniem jest znalezienie odpowiednich dzikich odmian posiadających geny odporności, które pozwolą uchronić te gatunki przed chorobami. Jednak w ostatnim stuleciu, 75 proc. odmian wyhodowanych przez farmerów przez tysiące lat zostało zniszczonych. (abstrakt oryginalny)
EN
The steady decline in species diversity is alarming, but we are also losing the genetic diversity of species that make up our food supply. This loss poses a serious threat to global food security. As the monoculture model of plant breeding dominates global agriculture, their genetic diversity is decreasing. They lose resistance to diseases and pests and become more sensitive to adverse environmental conditions. The solution is to find suitable wild varieties with resistance genes to protect these species from diseases. However, in the last century, 75 percent of varieties bred by farmers over thousands of years have been destroyed. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
20--21
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
Bibliografia
  • [1] Dobrzańska B., Dobrzański G., Kiełczewski D. 2010. Ochrona środowiska przyrodniczego. PWN, Warszawa.
  • [2] Frender-Majewska M. 2009. Addio, pomidory. Newsweek 5 lipca 2009, https://www.newsweek.pl/wiedza/addio-pomidory/b2926ss, dostęp 29.01.2022.
  • [3] Hoyt E. 1988. Conserving the wild relatives of crops. International Board for Plant Genetic Resources ; Gland, Switzerland : International Union for Conservation of Nature and Natural Resources, and World Wide Fund for Nature, Rome and Gland.
  • [4] Iltis H. H., Doebley F., Guzman R., Pazy B. 1979. Zea diploperennis (Gramineae): A New Teosinte from Mexico. Science 203: 186-188.
  • [5] IPBES 2019. Global assessment report on biodiversity and ecosystem services of the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services. Brondizio E. S., Settele J., Díaz S., Ngo H. T. (editors). IPBES secretariat, Bonn, Germany. 1148 pages. https://doi.org/10.5281/zenodo.3831673; dostęp 29.01.2022.
  • [6] Konwencja o Różnorodności Biologicznej, https://www.gov.pl/web/srodowisko/CBD, dostęp 29.01.2022.
  • [7] Międzynarodowy traktat o zasobach genetycznych roślin dla wyżywienia i rolnictwa; https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/miedzynarodowy-traktat-o-zasobach-genetycznych-roslin-dla-wyzywienia-i-17299435, dostęp 29.01.2022.
  • [8] The world's most endangered food; https://www.bbc.com/future/article/20140401-the-worlds-most-endangered-food; dostęp 29.01.2022.
  • [9] Wilson E. O. 1999. Różnorodność życia. PIW, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171645148

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.