PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2022 | R. XI, t. 21, nr 1 | 74--87
Tytuł artykułu

Improvement of the Method of Finding Equilibrium Prices in the Work of the Restaurant

Warianty tytułu
Doskonalenie metody poszukiwania równowagi cen w pracy restauracji
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
A large group of methods fits into the framework of linear program tasks. Such tasks are to minimize or maximize the objective function under linear constraints. The relevance of the topic is that any real economic task does not end with one criterion, and when planning production processes at the enterprise should constantly make difficult decisions related to many pricing criteria. The pricing strategy makes it possible to coordinate the direction, level and speed of price changes, because pricing in the food industry is an effective tool for maximizing the restaurant's profits. In this paper, it is hypothesized that the calculation of retail prices relative to the average value of food (share of costs), for a particular group of goods, gives a more adequate result than relative to the average rate of return. To test the hypothesis, there were two comparative optimization models, the main element of the first is the average value of the rate of return, and the second - food. Between the calculated prices, for two models, a comparative analysis was conducted, the results of which were able to determine the most correct method of calculating retail prices. (original abstract)
Duża grupa metod wpisuje się w ramy zadań programów liniowych. Zadania takie polegają na minimalizacji lub maksymalizacji funkcji celu przy ograniczeniach liniowych. Istotność tematu polega na tym, że każde realne zadanie ekonomiczne nie kończy się na jednym kryterium, a planując procesy produkcyjne w przedsiębiorstwie należy stale podejmować trudne decyzje związane z wieloma kryteriami cenowymi. Strategia cenowa umożliwia koordynację kierunku, poziomu i szybkości zmian cen, ponieważ ceny w przemyśle spożywczym są skutecznym narzędziem maksymalizacji zysków restauracji. W niniejszej pracy postawiono hipotezę, że kalkulacja cen detalicznych w stosunku do średniej wartości żywności (udziału w kosztach), dla danej grupy towarów, daje bardziej adekwatny wynik niż w stosunku do średniej stopy zwrotu. Do sprawdzenia hipotezy zastosowano dwa modele optymalizacji porównawczej, przy czym głównym elementem pierwszego jest średnia wartość stopy zwrotu, a drugiego - żywność. Pomiędzy obliczonymi cenami, dla dwóch modeli, przeprowadzono analizę porównawczą, której wyniki pozwoliły na określenie najbardziej poprawnej metody kalkulacji cen detalicznych. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Strony
74--87
Opis fizyczny
Twórcy
  • National Technical University "Dnipro Polytechnic"
  • National Technical University "Dnipro Polytechnic"
Bibliografia
  • Dovgal D.V., Danko N.I., Development of hotel-restaurant and sanatorium-resort complex as a component of intensification of Ukraine's economy, "Visnyk of Kharkiv National University named after V.N. Karazina", 13, № 1042, 115-118 pp.
  • Gerasimenko V.V., Pricing [Text]: textbook. manual for universities, for example, "Eco nomics", Infra-M, 2007, 419 p.
  • Paraskevov O.V., Kravchenko H.O., Molko O.D., Peculiarities of application of multicriteria optimization methods in the field of public catering, "Scientific journal of KubSAU", №129 (05), 2017.
  • Pistunov I.M., Zheleznyakova K.O., Retail price optimization, "Market infrastructure", № 41, 2020, 123-127 pp; http://www.marketinfr.od.ua/uk/41-2020.
  • Gerasimenko V.V., Pricing [Text]: textbook. manual for universities, for example, "Eco nomics", Infra-M, 2007, 419 p.
  • Zakharova I.I., Mechanisms and strategies of the price of education in the food industry, Bulletin of NDIEI, 2014, № 11 (42), 41-46 pp.
  • Fedorenko V.G., Political Economy, Алерта 2015.
  • Shlyaga A.Yu., Multicriteria optimization, "Scientific journal", ISSN ON-LINE: 2409-6652; vestnik.mgup.ru
  • Karpenko O.P., Fedoruk V.G., Review of software systems for multicriteria optimization. Domestic systems, "Information technologies", 2008. № 1, 15-22 p.
  • Naiman E.L., Small trader's encyclopedia, 9th ed., Alpina Business Books, 2008.
  • Pistunov I.M., Gorobets E.Yu., Using the method of finding equilibrium prices in a restaurant, collection of articles, "Scientific perspectives", № 2 (20) 2022; https://doi.org/10.52058/2708-7530-2022-2(20)-312-321.
  • Pistunov I.M., Economic cybernetics: a textbook; Dnipro: NMU, 2014, 215 p.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171652314

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.