PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
nr | 23--28
Tytuł artykułu

Nowa superinspekcja do celów Urzędowej Kontroli Żywności - czy jest "super" także dla konsumentów?

Autorzy
Warianty tytułu
New Superinspection for the Purposes of the Official Food Control - is it Super for Consumers as Well?
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł dotyczy mechanizmów nadzoru nad przestrzeganiem wymagań sanitarnych, jakościowych i handlowych suplementów diety. W chwili obecnej kompetencje w tym zakresie przyznane są pięciu różnym inspekcjom, co powoduje, że przedsiębiorca zajmujący się produkcją i dystrybucją tych środków spożywczych, narażony jest na niepewność co do ich właściwości. Ustawodawca planuje wprowadzenie ustawy, na mocy której uprawnienia poszczególnych organów zostaną przekazanej jednej, powołanej w ich miejsce inspekcji. Reforma jednak tylko częściowo obejmie kontrolę nad suplementami diety. Artykuł ma na celu ocenę proponowanych zmian oraz opisanie ich wpływu na zwiększenie poziomu bezpieczeństwa stosowania suplementów dla konsumentów.(abstrakt oryginalny)
EN
The article concerns currently existing in Poland mechanisms of controlling compliance with sanitary, quality and commercial requirements stated for dietary supplements. Nowadays supervision competences are granted to five different inspection, what causes significant difficulties for the entrepreneurs producing and distributing such products and exposes them to legal uncertainty. For this reason the legislator plans to implement the statute on ground of which newly established organ would take over most of the food inspection duties. The reform however only partially embraces the control of dietary supplements. The article aims at assessment of proposed alterations and description of their influence on increasing the level of safety of the consumption of dietary supplements.(original abstract)
Słowa kluczowe
Numer
nr
Strony
23--28
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Łódzki
Bibliografia
  • Hadjigeorgio A., Soteriades E. S., Philalithis A., Psaroulaki A., Tiselentis Y., Gikas A. (2013). Food safety systems in the EU. A comparative survey. International Journal of Food Studies, 4 (2).
  • Kondrat, M. (2012). Prawo suplementów diety. Warszawa: Wolters Kluwer.
  • NIK (2016). Dopuszczenie do obrotu suplementów diety. Najwyższa Izba Kontroli.
  • Szymecka-Wesołowska, A. (2013). Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz. Warszawa: Wolters Kluwer.
  • http://rejestrzp.gis.gov.pl/, (7.3.2017 r.).
  • https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12287605/12366673/12366674/dokument232106.pdf, (9.1.2017 r.).
  • http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/Projekty/8-020-227-2016/file/8-020- 227-2016.pdf, (9.1.2017 r.).
  • https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12287605/12366673/12366674/dokument232106.pdf, (9.1.2017 r.).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171654968

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.