PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | nr 4 | 12--16
Tytuł artykułu

Prawne aspekty zastosowania nanotechnologii w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością

Autorzy
Warianty tytułu
Legal Aspects of the use of Nanotechnology in Materials and Articles Intended to Come into Contact with Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Nanotechnologia oznacza projektowanie i wytwarzanie struktur, w których przynajmniej jeden rozmiar jest poniżej 100 nanometrów i które posiadają nowe właściwości wynikające z nanorozmiaru. Korzystanie przez społeczeństwo z zastosowań nanotechnologii w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, odznaczających się nowymi parametrami, powinno następować w sposób bezpieczny. Dopuszczanie do obrotu materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz aktywnych i inteligentnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w których procesie wytwórczym wykorzystano nanotechnologię, jest uwarunkowane wpisaniem przez Komisję Europejską substancji będących ich składnikami do unijnych wykazów dozwolonych substancji. Komisja Europejska dokonuje wpisów w następstwie eksperckiej oceny ryzyka dotyczącego tych substancji dla zdrowia ludzi i środowiska przeprowadzanej przez EFSA na podstawie indywidualnych przypadków. Wskazane jest wprowadzenie wymogu wykonania oddzielnej oceny ryzyka oraz uzyskania zezwolenia Komisji Europejskiej i włączenia do unijnych wykazów dozwolonych substancji względem substancji występujących w formie nano w innych materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością w przypadku, gdy w procesie wytwórczym substancji, która znajduje się już w obrocie w formie konwencjonalnej, wykorzystuje się nanotechnologię.(abstrakt oryginalny)
EN
Nanotechnology means the design and the production of structures in which at least one size is below 100 nanometers and which have new properties resulting from the nanosize. The use by the public of the applications of nanotechnology in materials and articles intended to come into contact with food, characterized by new parameters, should be done in a safe manner. The marketing of plastic materials and articles intended to come into contact with food and active and intelligent materials and articles intended to come into contact with food, which uses nanotechnology manufacturing process, is conditioned by placing the substances which are their constituents in the EU lists of authorized substances by the European Commission. The European Commission makes entries following expert risk assessment of these substances on human health and the environment carried out by EFSA on the basis of individual cases. It is advisable to introduce the requirement of a separate risk assessment and to obtain authorization from the European Commission and inclusion in the EU lists of authorized substances with regard to substances present in a nanoform in other materials and articles intended to come into contact with food in case nanotechnology is used in the manufacturing process of a substance that is already in turnover in a conventional form.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
12--16
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Białostocka
Bibliografia
  • Barrett, N. (2011). European Union Regulation of Nanotechnology in the Food Industry. Nanotechnology Law&Business, (4), 8.
  • Głód, D., Adamczak, M., Bednarski, W. (2014). Wybrane aspekty zastosowania nanotechnologii w produkcji żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, (5), 45.
  • Hodge, G.A., Bowman, D.M., Maynard, A.D. (2010). Introduction: the regulatory challenges for nanotechnologies. W: G.A. Hodge, D.M. Bowman, A.D. Maynard (red.), International Handbook on Regulating Nanotechnologies (s. 13-15). Cheltenham and Northampton: Edward Elgar Publishing.
  • Idzikowska, M., Janczura, M., Lepionka, T., Madej, M., Mościcka, E., Pyzik, J., Siwek, P., Szubierajska, W., Skrajnowska, D., Tokarz, A. (2012). Nanotechnologia w produkcji żywności - kierunki rozwoju, zagrożenia i regulacje prawne. http://biuletynfarmacji.wum.edu. pl/1204I- dzikowska/Idzikowska.html (28.02.2015).
  • Łopacka, J. (2013). Nanocząstki wykorzystywane w celu poprawy właściwości fizycznych kompozytów polimerowych stosowanych jako materiały opakowaniowe do żywności. Polimery, (11-12), 867.
  • Łopacka, J., Półtorak, A. (2013). Zagrożenia związane z wykorzystaniem nanotechnologii w produkcji opakowań do żywności w świetle badań naukowych i w opinii konsumentów. Problemy Higieny i Epidemiologii, (2), 173-174.
  • Michalczewski, R., Mazurkiewicz, A. (2007). Analiza pojęciowa nanonauk i nanotechnologii. W: A. Mazurkiewicz (red.), Nanonauki i nanotechnologie. Stan i perspektywy rozwoju (s. 23). Radom: Wydawnictwo Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB w Radomiu.
  • Restuccia, D., Spizzirri, U.G., Parisi, O.I., Cirillo, G., Curcio, M., Iemma, F., Puoci, F., Vinci, G., Picci, N. (2010). New EU regulation aspects and global market of active and intelligent packaging for food industry applications. Food Control, (11), 1426, 1431-1434.
  • Snopczyński, T., Góralczyk, K., Czaja, K., Struciński, P., Hernik, A., Korcz, W., Ludwicki, J.K. (2009). Nanotechnologia - możliwości i zagrożenia. Roczniki PZH, (2), 103.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171655412

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.