PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
8 (2001) | nr 4 (29) | 15--22
Tytuł artykułu

Izolacja protoplastów z Trichoderma reesei M-7 przy użyciu enzymów litycznych z Trichoderma viride F-19

Warianty tytułu
Isolation of Protoplasts from Trichoderma Reesei M-7 by the Use of Lytic Enzymes from Frichoderma Viride F-19
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wysokie ceny handlowych preparatów enzymów litycznych zmuszają do opracowywania nowych metod izolacji protoplastów z komórek grzybów strzępkowych i drożdży. Celem pracy było zbadanie wpływu filtratu pohodowlanego Trichoderma viride F-19 na stopień tworzenia protoplastów Trichoderma reesei M-7 w porównaniu z preparatami handlowymi enzymów litycznych. Wydajności protoplastyzacji po zastosowaniu filtratu pohodowlanego T.viride F-19 i Enzymów litycznych z Cytophaga były porównywalne. Liczby otrzymanych protoplastów po inkubacji mycelium z preparatem Lyticasa były niższe. Pomimo wyższej wydajności protoplastyzacji, protoplasty otrzymane w wyniku działania cieczy pohodowlanej T. viride F-19 i Enzymów litycznych z Cytophaga wykazywały mniejszą zdolność do regeneracji niż po zastosowaniu preparatu Lyticasa. (abstrakt oryginalny)
EN
High costs of commercially available lytic enzymes oblige to searching for new methods of isolation of protoplasts from filamentous fungi and yeast cells. The aim of work was the effect of the culture filtrate from Trichoderma viride F-19 on the protoplasts formation of Trichoderma reesei M-7 in comparison with commercially available preparations of cell-wall lytic enzymes. The yields of protoplasts obtained with culture filtrates of Trichoderma viride F-19 and Lytic Enzymes from Cytophage were comparable. Less number of protoplasts has been estimated after incubation of cells with Lyticase. In spite of higher yield of protoplasting, protoplasts derived from culture filtrates of Trichoderma viride F-19 and Lytic Enzymes from Cytophage gave a worse regeneration frequency then Lyticase - derived protoplasts. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
15--22
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Rolnicza w Lublinie
  • Akademia Rolnicza w Lublinie
  • Akademia Rolnicza w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Chmiel A.: Biotechnologia, PWN, Warszawa 1991, 268.
  • [2] Janas P., Targoński Z.: Effect of temperature on the production of cellulases, xylanases and lytic enzymes by selected Trichoderma reesei mutants. Acta Mycol., 30, 1995, 255.
  • [3] Kitamoto Y., Mori N., Yamamoto M., Ohiwa T., Ichikawa Y.: Cell-wall lytic Trichoderma enzyme. Appl. Microbiol. Biotechnol., 28,1988, 445.
  • [4] Lakshmi B.R., Chandra T. S.: Rapid release of protoplasts from Eremothecium ashbyii in comparison with Trichoderma reesei and Penicillium chrysogenum using Novozyme and Funcelase. Enzyme Microbiol. Technol., 15, 1993, 699.
  • [5] Lowry O.H., Rosenbourh N.J., Farr R.L., Rendel R.J.: Protein measurement with the folin phenol reagent. J. Biol. Chem., 193, 1951, 265.
  • [6] Mandels W., Weber J.: The production of cellulase. In: Cellulase and their application. Adv. Chem. Ser., 95, 1969, 391.
  • [7] Miller G.L.: Use of dinitrosalicylic acid reagent for determination of reducing sugars. Anal. Chem., 31, 1959, 426.
  • [8] Minuth W., Esser K.: Intraspecific, interspecific and intergenetic recombination of P-lactam producing fungi via protoplast fusion. Eur. J. Appl. Microbiol. Biotechnol., 18, 1983, 38.
  • [9] Peberby J.F.: Protoplast fusion - a tool for genetic manipulation and breeding in industrial microorganism. Enzyme Microbiol. Technol., 2, 1980, 23.
  • [10] Targoński Z.: Biosynteza celulaz, ksylanaz i enzymow litycznych przez Trichoderma reesei QM 9414 i Trichoderma viride F-19. Biotechnologia, 3(2), 1991, 50.
  • [11] Villanueva J.R., Garcia Acha I.: Production and use of fungal protoplasts. Methods in Microbiol., 4, 1971, 665.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171656318

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.