PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
Czasopismo
2022 | nr 12 | 26--27
Tytuł artykułu

Bez czarny - roślina o cennych właściwościach prozdrowotnych i leczniczych

Warianty tytułu
Elderberry - a Plant with Valuable Health-promoting and Healing Properties
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Bez czarny, to krzew lub niewielkie drzewo rosnące w warunkach naturalnych lub na plantacjach celowych. Surowcem użytkowym bzu czarnego są liście, kwiaty i owoce, a surowcem zielarskim - kwiaty, owoce, kora oraz liście i korzeń. Wszystkie części rośliny w stanie świeżym są toksyczne (zawierają glikozydy cyjanogenne - sambunigryną i sambucynę), tę właściwość tracą po suszeniu lub gotowaniu. Szczególnie wartościowe są kwiaty i owoce bzu czarnego, w skład których wchodzi wiele substancji bioaktywnych działających antywirusowo, przeciwbakteryjnie, immunostymulująco oraz antyoksydacyjnie. (abstrakt oryginalny)
EN
Elderberry is a shrub or a small tree that grows in natural conditions or on target plantations. The usable raw material of elderberry are leaves, flowers and fruit, and the herbal raw material - flowers, fruit, bark, leaves and root. All parts of the plant in the fresh state are toxic (they contain cyanogenic glycosides - sambunigrin and sambucin), they lose this property after drying or boiling. Elderberry flowers and fruits are especially valuable, as they contain many bioactive substances with antiviral, antibacterial, immunostimulating and antioxidant properties. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
26--27
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Banach K., B. Rutkowska, P. Gibowski. 2017. Polska "super żywność" w prewencji chorób nowotoworowych. Bromat. Chem. Toksykol., L, 2, 106-114.
  • [2] Banaś A. 2015. Czarny bez (Sambucus nigra L.) - Właściwości prozdrowotne w: Prace młodych pracowników nauki i doktorantów, Tom 1, pod red. M. Witczak, A. Florkiewicz, T. Witczak. Wyd. PTTŻ, Kraków, 48-56.
  • [3] Doroszko M., K. Janda, K. Jakubczyk. 2018. Właściwości prozdrowotne wybranych owoców krajowych. Kosmos, 67, 2, 415-423.
  • [4] https://zodr.pl/download/technologia/bez_czarny.pdf
  • [5] Janda-Ulfig K. 2007. Dziki bez - czyli wiejska apteczka. Panacea.pl. 1, 16-17.
  • [6] Jurczak M. 2021. Alternatywne gatunki owoców do uprawy w gospodarstwach ogrodniczych. Wyd. Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 6.
  • [7] Kołodziej B., K. Drożdżal. 2011. Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego. Żywność Nauka Technol. Jakość, 4, 36-44.
  • [8] Nurzyńska-Wierdak R. 2016. Właściwości lecznicze i wykorzystanie w fizjoterapii niektórych gatunków roślin drzewiastych. Krzewy półkuli północnej. Annales UMCS s. EEE Horticultura, 26(2), 27-46.
  • [9] Tabaszewska M., J. Słupski, Z. Lisiewska, A. Ślązyk. 2015. Wybrane właściwości prozdrowotne produktów z bzu czarnego (Sambucus nigra L.). PFiOW, 3, 14-16.
  • [10] Waszkiewicz-Robak B., E. Biller. 2018. Właściwości prozdrowotne bzu czarnego. Probl. Hig. Epidemiol., 99 (3), 217-224.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171659364

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.