PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | R. 7, nr 2, Supl. (23) | 92--103
Tytuł artykułu

Effects of Amylopectin Unit Chains on the Starch Pasting Characteristics

Warianty tytułu
Wpływ łańcuchów amylopektynowych na charakterystykę kleikowania skrobi
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Structures and properties of starches isolated from Japanese rice and different botanical sources were investigated. Amylopectin unit chain-length distributions were analyzed using HPLC and HPAEC-PAD for comparing the distributions of unit chains of isoamylase-debranched amylopectins. Thermal properties were measured by DSC. It was found that there were at least five groups of Japanese rice amylopectins having different unit-chain distributions. The four kinds of starches (Akenohoshi, Haiminori, Tashukei 431, and Kenkei 2064) had the amylopectins of long chain-length compared with the other rice starches. It was observed that the gelatinization temperature of their four native starches were higher and the enthalpy change (•H) of gelatinization of their four retrograded starches showed larger than the other rice starches. In the starches of different botanical sources, the ratios of unit chains of DP6-12 (Fr.A) of amylopectins of quinoa, barley, buckwheat, Japanese radish, and tulip were higher, and the gelatinization temperatures were lower than the values of other starches. The ratios of Fr.A of amylomaize V and VII were lower, and the gelatinization temperatures were higher than the respective values of other starches. There were highly negative relationships between the ratio of short unit chain-length in amylopectin and gelatinization temperature. (original abstract)
Zbadano strukturę i właściwości skrobi wydzielonych z ryżu japońskiego i innych odmian botanicznych roślin. Pozorna zawartość amylozy w nich została określona przez pomiar intensywności widm absorpcyjnych kompleksów z jodem skrobi, przed i po amylolizie, pozbawiającej amylopektynę odgałęzień (izoamylaza). Za pomocą HPLC ustalono rozkład długości łańcuchów bocznych amylopektyny a następnie, posługując się wysokorozdzielczą chromatografią anionowymienną z pulsacyjną detekcją amperometryczną (HPAEC-PAD), porównano ten rozkład z rozkładem w innych odmianach botanicznych skrobi przed i po amylolizie. Właściwości termiczne określono za pomocą skanningowej kalorymetrii różnicowej (DSC). Stwierdzono, że ze względu na rozkład długości łańcuchów amylopektynowych japońską skrobię ryżową można podzielić na 5 grup. Skrobie Akenohoshi, I-taiminori, Tashukei 431 i Kenkei 2064, miały dłuższe łańcuchy boczne w amylopektynie niż inne skrobie. Te cztery skrobie kleikowały przy wyższych temperaturach. Zmiany entalpii kleikowania tych czterech skrobi po zretrogradowaniu były wyższe niż dla innych skrobi. Stosunek długości łańcuchów bocznych zawierających 6 i 12 jednostek glukozowych w odgałęzieniach w skrobiach, z chinoi, jęczmienia, gryki, rzodkwi japońskiej i tulipana był wyższy, a temperatury kleikowania niższe niż w przypadku innych skrobi. Stosunek liczby takich łańcuchów dla wysokoamylozowych skrobi kukurydzianych był niższy, a temperatury ich kleikowania, były wyższe niż te dla dla poprzednio wymienionej grupy skrobi. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Strony
92--103
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Fukuyama University, Japan
autor
  • Fukuyama University, Japan
autor
  • Fukuyama University, Japan
Bibliografia
  • [1] Hizukuri S., Kaneko T., Takeda Y.: Biochem. Biophys. Acta, 760, 1983, 188.
  • [2] Kalichevsky M.T., Orford P.D., Ring S.G.: Carbohydr. Res., 198, 1990, 49.
  • [3] Inouchi N., Glover D.V., Sugimoto Y., Fuwa H.: Starch/Starke, 43, 1991, 468.
  • [4] Inouchi N., Glover D.V., Sugimoto Y., Fuwa H.: Starch/Starke, 43, 1991, 473.
  • [5] Yamamoto K., Sawada S., Onogaki I.: Denpun Kagaku, 20, 1973, 99-104.
  • [6] Yamamoto K., Sawada S., Onogaki I.: Denpun Kagaku, 28, 1981, 241-244.
  • [7] Schoch,T.J.: [in] "Methods in Enzymol." Vol. Ill, ed. by Colowick S. P., Kaplan N.O. , Academic Press, New York, 1954, 5.
  • [8] Lansky S., Kooi M., Schoch T.J.: J. Am. Chem. Soc., 71, 1949, 4066.
  • [9] Fujimoto, S., Nagahama T., Kanie M.: Nippon Nogei Kagaku Kaishi, 46, 1972, 577.
  • [10] Ikawa Y., Glover D.V., Sugimoto Y., Fuwa H.: Starch/Starke, 33, 1981, 9.
  • [11] Inouchi N., Glover D.V., Takaya T., Fuwa H.: Starch/Starke, 36, 1983, 371.
  • [12] Hizukuri S.: Carbohydr. Res., 141, 1985, 295.
  • [13] Koizumi K., Fukuda M., Hizukuri S.: J. Chromatogr., 585, 1991, 233.
  • [14] Koizumi K., Kubota Y., Tanimoto T., Okada Y.: J. Chromatogr., 464, 1989, 365.
  • [15] Hizukuri S., Takeda Y., Imamura J.: Nippon Nogei Kagaku Kaishi, 46, 1972, 119.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171659810

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.