PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | R. 7, nr 2, Supl. (23) | 204--212
Tytuł artykułu

Resistant Starch of Pea Origin

Warianty tytułu
Skrobia amylazooporna pochodzenia grochowego
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Possibility of preparation of a pea resistant starch concentrate and its sorption of hydrophobic substances were studied. Pea starch appeared a good source of resistant starch concentrate. The use of thermostable alpha-amylase in technological process provided the preparation containing up to 70% of resistant starch. It contained the admixture of mineral and organic nitrogen compounds. Its crystallographic pattern belongs neither A- nor B-type. The pea-RS concentrate had the affinity to bile acid, deoxycholic, and also to cholesterol although the latter is not as efficient than that of native pea starch. Thus, pea resistant starch concentrate has potential regulatory properties and, therefore, it might be used as a food component in special diets or for preventive, prophylactic, and therapeutic purposes. (original abstract)
Badane były możliwości uzyskania z izolowanej skrobi grochowej koncentratu skrobi amylazoopornej (RS - resistant starch) oraz określenie zdolności sorpcji niektórych substancji hydrofobowych. Stwierdzono, że skrobia grochu może być dobrym źródłem do koncentracji skrobi amylazoopornej (RS). Zastosowanie w procesie technologicznym termostabilnej alfa-amylazy umożliwia uzyskanie preparatu o zawartości ok. 70% RS. Koncentrat RS zawiera domieszkę składników mineralnych i organicznych azotowych. Wzorzec struktury krystalicznej jest nietypowy, i nie należy ani do typu A ani do typu B. Zaobserwowano, że koncentrat ten charakteryzuje się powinowactwem do kwasu żółciowego - deoksycholowego, któremu przypisuje się właściwości kancerogenne. Wykazuje też zdolność sorpcji cholesterolu, jednak nie większą niż natywna skrobia grochowa. Tak więc, grochowy koncentrat skrobi amylazoopornej (RS) może wykazywać potencjalne właściwości regulacyjne i może być użyty jako komponent do żywności w dietach specjalnych lub znaleźć zastosowanie profilaktyczno-terapeutyczne. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Strony
204--212
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Rozrodu Zwierząńt i Badań Żywności PAN, Olsztyn
  • Instytut Rozrodu Zwierząńt i Badań Żywności PAN, Olsztyn
Bibliografia
  • [1] AOAC, Oficial methods of analysis. 15th ed., 1990, Arlington, Virginia, USA.
  • [2] Champ M.: Determination of resistant starch in foods and food products: interlaboratory study. Eur. J.Clin. Nutr., 46 (Suppl.2), 1992, 109-111.
  • [3] Englyst H.N., Kingman S.M., Cummings J.H.: Classification and measurement of nutritionally important starch fractions. Eur. J. Clin. Nut., 46 (Suppl.2), 1992, 33-50.
  • [4] Englyst H.N., Hudson G.J.: Starch and health. In: Starch, structure and functionality. (ed. P.J. Frazier, A.M.Donald, P. Richmond). The Royal Society of Chemistry, Information Series, Cambridge, 1997, 9.
  • [5] Gallant D.J., Bouchet B., Buleon A., Perez S.: Physical characteristics of starch granules and susceptibility to enzymatic degradation. Eur. J. Clin. Nut., 46 (Suppl. 2), 1992, 3.
  • [6] Garcia-Alonso A., Goni I., Saura-Calixto F.: Resistant starch and potential glycemic index of raw and cooked legumes (lentils, chickpeas and beans). Z Lebensm Unters Forsch A, 206, 1997, 284.
  • [7] Garcia-Alonso A., Goni I., Saura-Calixto F.: In vitro starch availability in raw and cooked legumes (lentils, chickpeas and beans). 3rd European Conference on Grain Legumes, Valladolid, 1998, 22.
  • [8] Kostyra H., Soral-Śmietana M., Wronkowska M., Kmita-Głażewska H.: Complexes of resistant starch with nutrients. Żywność. Technologia. Jakość, 4(17), 1998, 157.
  • [9] Nantel G.: Carbohydrates in human nutrition. Food, Nutrition and Agriculture, 24, 1999, 6.
  • [10] Noah L., Guillon F., Bouchet B., Buleon A., Gallant D.J., Colonna P., Molis C., Faisant N., Galmiche J.P., Champ M.: Digestion of carbohydrate components of dry beans (Phaseolus vulgaris) in healthy humans. 2nd European Conference on Grain Legumes, Copenhagen, 1995, 276.
  • [11] Soral-Śmietana M.: Resistant starch - nutritional or non-nutritional component of food. Pol. J. Food Nutr. Sci., 9/50, 2000, (3S), 15.
  • [12] Soral-Śmietana M., Wronkowska M., Amarowicz R.: Health-promoting function of wheat or potato resistant starch preparations obtained by physico-biochemical process. Conference on: 'Starch 2000, Structure and Function', March 2000, Cambridge.
  • [13] Tovar J.: In vitro starch digestibility in processed brown beans (Phaseolus vulgaris L.). 2nd European Conference on Grain Legumes, Copenhagen, 1995, 334.
  • [14] Wronkowska M., Soral-Śmietana M.: Pea starch as a source of physically-modified preparation with potential physiological function. IX International Starch Convention, Cracow, June 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171660516

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.