PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
7 (2000) | nr 3 (24) | 69--77
Tytuł artykułu

Strawność in vitro skrobi natywnych i modyfikowanych bez i z dodatkiem środków słodzących

Warianty tytułu
In Vitro Digestibility of Native and Modified Starches without and with Sweeteners Addition
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przeprowadzono badania mające na celu oceną strawności in vitro natywnych i modyfikowanych skrobi ziemniaczanych i kukurydzianych. Ponadto zbadano wpływ dodatku różnych środków słodzących na amylolizę wyżej wymienionych skrobi. Wykazano, że podatność na hydrolizę enzymatyczną skrobi zależy od surowca z jakiego została ona pozyskana oraz od sposobu jej modyfikacji. Otrzymane wyniki wskazują na wysoką (> 94%) strawność skrobi modyfikowanych poddanych w procesie acetylacji obróbce hydrotermicznej (Adamyl CS i Adacom CS). Natomiast skrobie natywne oraz preparaty skrobiowe Adamyl HS i Adacorn HS, które nie zostały poddane obróbce hydrotermicznej podczas ich chemicznej modyfikacji charakteryzowały się znacznie niższą strawnością. Stwierdzono ponadto, iż dodatek środków słodzących nie wpływa znacząco na strawność in vitro badanych skrobi. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this work was to determine digestibility of native and modified both potato and com starches. Furthermore, we investigated the effect of sweeteners addition on amylolysis of these starches.We proved that enzymatic susceptibility of starch is dependent on both raw material and method of modification. The results of the experiment indicate high digestibility (>94%) of modified starches, which have been subjected to hydrothermic processing (Adamyl CS, Adacom CS). However native starches and Adamyl HS and Adacom HS, which have not subjected to hydrothermic processing were less digestible. Furthermore, we confirmed, that sweeteners addition does not influences on in vitro starch digestibility. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
69--77
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza w Poznaniu
autor
  • Akademia Rolnicza w Poznaniu
  • Centralne Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Annison G., Topping D. L.: Nutritional role of resistant starch: chemical structure vs. physiological function. Annu. Rev. Nutr., 14, 1994, 297 - 320.
  • [2] Brown I.: Complex carbohydrates and resistant starch. Nutr. Rev., 54, 1996, 11 Pt 2, S 115 - 119.
  • [3] Champ M.: Determination of resistant starch in foods and food products: interlaboratory study. Eur. J. Clin. Nutr., 46 (suppl. 2), 1992, S 51 - 62.
  • [4] Derache R.: Amidos modifies: doneess nutritionnelas et toxicologiques. Med. et. Nutr., 3, 1983, 195 - 202.
  • [5] Englyst H. N., Kingman S. M., Cummings J. H.: Classification and measurement of nutritionally important starch fractions. Eur. J. Clin. Nutr., 46 (suppl. 2), 1992, S 33 - 50.
  • [6] Gawęcki J. (red.): Współczesna wiedza o węglowodanach. Wyd. AR Poznań, 1998.
  • [7] Groot A. P., Til H. P., Feron V. J. i in.: Two-year feeding and multigeneration studies in rats on five chemically modified starches. Food Cosmet. Toxicol., 12, 1974, 651 - 663.
  • [8] Janik K.: Skrobia modyfikowana: rodzaje, właściwości, zastosowanie produktu. Przemysł Piekarski i Cukierniczy, 2, 1996, 12 - 14.
  • [9] Kodet J.: Studium der Eigenschaften modifizierten Starken in bezug auf Tendenzen der Entwicklung der Emahrung und der Lebensmittelfabrikation. Die Nahrung, 29, 1985, 895 - 903.
  • [10] Lewandowicz G., Walkowski A.: Aspekty żywieniowe i toksykologiczne stosowania skrobi modyfikowanych. Przem. Spoż., 11, 1994, 365 - 368.
  • [11] Luallen A.: Zastosowanie skrobi w mrożonych preparatach spożywczych. Food Technology, 48, 5, 1994, 39.
  • [12] Mączyński M., Lewandowicz G.: Chemiczna modyfikacja skrobi cz. 2. Reaktywność skrobi różnych gatunków roślin. Chemik, 3, 1990, 69 - 71.
  • [13] Meyer H., Radicke S., Kienzle E. i wsp.: Investigations on preileal digestion on starch from grain, potato and manioc in horses. Zentralbl. Veterinarmed. A., 42, 6, 1995, 371 - 381.
  • [14] Muir J. G., Birkett A., Brown I., Jones G., O'Dea K.: Food processing and maize variety affects amounts of starch escaping digestion in the small intestine. Am. J. Clin. Nutr., 61, 1995, 82 - 89.
  • [15] Muir J. G., O'Dea K.: Measurement of resistant starch: factors affecting the amount of starch escaping digestion in vitro. Am. J. Clin. Nutr., 56, 1992, 123 - 127.
  • [16] Murray S. M., Fahey G. C., Merchen N. R. i in.: Evaluation of selected high-starch flours as ingredients in canine diets. J. Animal Sci., 77, 8, 1999, 2180 - 2186.
  • [17] Ostergard A., Björck I., Gunnarsson A.: A study of native and chemically modified potato starch. Part I. Analysis and enzymatic availability in vitro. Starke, 2, 1988, 58 - 66.
  • [18] Silvester K. I., Englyst H. N., Cummings J. H. Ileal recovery of starch from whole diets containing resistant starch measured in vitro and fermentation of ileal effluent. Am. J. Clin. Nutr., 62, 1995, 403 - 411.
  • [19] Tomaszewski L.: Mikrometody biochemiczne w laboratorium klinicznym. PZWL, Warszawa, 1970.
  • [20] Urooj A., Puttraj S.: Digestibility index and factors affecting rate of starch digestion in vitro in conventional food preparation. Nahrung, 43, 1999, 42 - 47.
  • [21] Wen Q. B., Lorenz K. J., Martin D. J. i in.: Carbohydrate digestibility and resistant starch of steamed bread. Starch, 48, 1996, 180 - 185.
  • [22] Zhou X., Kaplan M. L.: Soluble amylose cornstarch is more digestible than soluble amylopectin potato starch in rats. J. Nutr., 127, 7, 1997, 1349 - 1356.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171661314

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.