PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
7 (2000) | nr 3 (24) | 89--93
Tytuł artykułu

Oznaczanie estrów kwasu p-hydroksybenzoesowego w sokach owocowych i warzywnych metodą kolorymetryczną

Autorzy
Warianty tytułu
Determination of P-Hydroxybenzoic Acid Esters in Fruit and Vegetable Juices Using a Colorimetric Method
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Estry kwasu p-hydroksybenzoesowego (parabeny) charakteryzują się, w porównaniu z większością środków konserwujących, wyższą i prawie niezależną od kwasowości środowiska aktywnością przeciwdrobnoustrojową. Celem badań było opracowanie prostej, wygodnej i dostępnej do wykorzystania w większości laboratoriów metody oznaczania parabenów w sokach owocowych i warzywnych. Wystarczająco dokładną i czułą okazała się metoda kolorymetryczna polegająca na reakcji barwnej kwasu p-hydroksybenzoesowego (produkcie hydrolizy parabenów) z aminoantipyriną. W badaniach ustalono optymalne warunki przygotowania próby badanej i prowadzenia reakcji barwnej. Stosując proponowany sposób analizy oznaczono parabeny w sokach: jabłkowym, z czarnych porzeczek i pomidorowym wzbogaconych w ten antyseptyk dawkami 0,02%, 0,05% i 0,1%. (abstrakt oryginalny)
EN
P-Hydroxybenzoic acid esters (parabens) exhibit antimicrobial activity higher than the majority of conservants, and almost independent on pH. Our studies aimed at development of a simple , convenient and easy to use in most laboratories method of parabens determination in fruit and vegetable juices. A colorimetric method based on a formation of a light-absorbing dye, as a product of reaction of p-hydroxybenzoic acid released from parabens with aminoantipyrine, occured to be sufficiently precise and sensitive. Optimal conditions of sample preparation and performance of an assay were also established. This developed procedure was applied for parabens determination in apple, blackcurrant and tomato juices, fortified with these antiseptics at concetration of 0.02%, 0.05% and 0.1%. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
89--93
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Politechnika Łódzka
Bibliografia
  • [1] Clarke G., Rashio I. A.: Quantitative determination of methyl and propyl p-hydroxybenzoates by high-performance liquid chromatography, Analyst, 102, 1977, 685 - 687.
  • [2] Collinge A., Noirfalise A.: Dosage de sept agents conservateurs dans les denrees alimentaires par chromatographie liquide a haute perfomance, Analitica Chimica Acta, 132, 1981, 201 - 204.
  • [3] Gertz Ch., Hild J.: Möglichkeiten der analytichen Erfassung von Konservirungsstoffen in Lebensmitteln. I. Extraktion und spekralphotometrische Bestimmungsverfahren, Z. Lebensm. Unters. Forsch., 170, 1980, 103 - 109.
  • [4] Gossele J.: Gas chromatographic determination of preservatives in food, J. Chromatogr., 63, 1971, 429 - 43.
  • [5] Hild J., Gertz Ch.: Möglichkeiten der analytichen Erfassung von Konservirungsstoffen in Lebensmitteln. II. Gaschromatographie, Hochdruckflüssigkeitchromatographie, TAS - Verfahren, Z. Lebensm. Unters. Forsch., 170, 1980, 110 - 114.
  • [6] Luca C., Passi S., Quattrucci E.: Simultaneous determination of sorbic acid, benzoic acid and parabens in foods: a new gas chromatography-mass spectromery technique adapted in survey on Italian foods and beverages, Food Additives and Contaminants, 12 (1), 1995, 1 - 7.
  • [7] Rutkowski A., Gwiazda S.: Dodatki funkcjonalne do żywności, Agro Food Technology, Katowice, 1993.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171661432

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.