PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
7 (2000) | nr 4 (25) | 95--103
Tytuł artykułu

Wykorzystanie analizy regresji do szacowania zawartości związków mineralnych określanych jako zawartość popiołu ogólnego w pszczelich miodach odmianowych

Warianty tytułu
Usage of Regression Analysis for Total Ash Content Measurement in Bee Honeys
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem niniejszej pracy było opracowanie nowej metody szacowania zawartości związków mineralnych określanych jako zawartość popiołu ogólnego w wybranych pszczelich miodach odmianowych, w oparciu o wyznaczone modele regresji wielokrotnej. Analiza statystyczna uzyskanych wyników dowiodła, że zaproponowana metoda, oparta o modele regresji wielokrotnej, charakteryzuje się odpowiednią dokładnością i precyzją, co pozwala na zastosowanie jej w miejsce dotychczasowej metody oznaczania tego parametru, której podstawą jest mineralizacja próbki. (abstrakt oryginalny)
EN
The aim of this work was to prepare the new method for total ash content measurement in bee honeys according to models of regression which was proposed. Statistic analysis of results improved that this methodology can be used in exchange to traditional method. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
95--103
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Ekonomiczna w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Bańkowska-Pennar H., Pieczonka W.: Przewodność elektryczna miodów pszczelich i jej zmiany podczas składowania; Przem. Spoż., 3, 1987, 87.
  • [2] Bożyk Z., Rudzki W.: Metody statystyczne w badaniu jakości produktów żywnościowych i chemicznych; WNT, Warszawa 1977.
  • [3] Garcia Fernandez S., Barraco Serra M., Adria Casas M. A., Lopez J. M., Giner Boya P., Piulaches M., Raaventos Santamaria M.: An approach to heather honey viscosity; Revista Portuguesa de Farmacia 37(2), 1986, 11.
  • [4] Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności; PWN, Warszawa 1984.
  • [5] Klofutar C., Marinko R.: Elektrolitska prevodnost vodnih raztopin medu; Farm. Vetsn., 46, 1995, 27.
  • [6] Kubiŝova S., Mastny V.: Srounâni dvou metod diferencjujicich nektarove a medovicove medy; Vedecke Prace Vyzkumneho Ustavu Vcelarskeho v Dole u Lbcic, 7, 1976, 87.
  • [7] Ładoński W., Gospodarek T.: Podstawowe metody analityczne produktów żywnościowych; PWN, Warszawa-Wrocław 1986.
  • [8] PN-81/C-04011: Oznaczanie lepkości kinematycznej i obliczenia lepkości dynamicznej.
  • [9] PN-87/C-89291/20: Polichlorek winylu. Oznaczanie liczby lepkościowej roztworów rozcieńczonych za pomocą lepkościomierza Ubelohole'a.
  • [10] PN-88/A-77626: Miód pszczeli.
  • [11] Popek S.: The parameters characterising the quality of honeydew honey; 18 th National Congress on Commodity Science; Vol. I, 525 - 533, Verona 1998.
  • [12] Popek S.: Electrical conductivity as an Indicator of the Quality of Nectar Honeys; Forum Ware 1 - 4, 1998, 75.
  • [13] Rybak H.: Charakterystyka chemiczna krajowych miodów odmianowych; Pszczelnicze Zeszyty Naukowe XXX, 3, 1986.
  • [14] Vorwohl G.: Die Messung der elektrischen Leitfähigkeit des Honigs und die Verwendung der Messwerte zur Sortendiagnose und zum Nachweis von Verfalschungen mit Zuckerfutterungshonig; Zeitschrift für Bienenforschung, t. 7, 2, 1964, 37.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171661582

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.