PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | R. 7, nr 3 Supl. (24) | 62--68
Tytuł artykułu

Zmiany aktywności przeciwutleniającej albumin grochu i fasoli pod wpływem kwasu askorbinowego

Warianty tytułu
Changes of Pea and Bean Albumins Antioxidant Activity Induced by Ascorbic Acid Addition
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy badano wpływ kwasu askorbinowego na właściwości przeciwutleniające preparatów albuminowych w emulsjach i wobec roztworów kwasu linolowego, a także ich zdolność do zmiatania stabilnych rodników DPPH•. Wykazano dużą aktywność albumin w większości stosowanych układów modelowych. Dodatek kwasu askorbinowego powodował najlepsze efekty w układach emulsyjnych, spadek zawartości nadtlenków w roztworach kwasu linolowego oraz największe zmiany aktywności przeciwrodnikowej w przypadku białek o najsłabszych właściwościach. (abstrakt oryginalny)
EN
Influence of ascorbic acid on antioxidant properties of albumin preparations against linoleic acid solutions and emulsions, as well as DPPH• stable radical scavenging ability were evaluated. In most model systems high activity of albumins was proved. Ascorbic acid addition had the best antioxidant effect in emulsions and resulted in decrease of peroxides in linoleic acid solutions. The biggest changes of antiradical activity after ascorbic acid addition were observed for proteins exhibiting lower scavenging ability. (original abstract)
Rocznik
Strony
62--68
Opis fizyczny
Twórcy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
  • [1] Chen H. М., Muramoto K., Yamauchi F.: Structural analysis of antioxydative peptides from soybean β-conglycinin. J. Agric. Food Chem., 43, 1995, 574.
  • ^ [2] Chen, H. M., Muramoto K., Yamauchi F., Fujimoto K., Nokihara K.: Antioxidative properties of histidine-contaning peptides designed from peptide fragments found in the digests of a soybean protein. J. Agric. Food Chem., 46, 1998, 49.
  • ^ [3] Chen Z.Y., Zhu Q. Y., Wong, Y. F., Zhang, Z., Chung, H. Y.: Stabilizing effect of ascorbic acid on green tea catechins. J. Agric. Food Chem., 46, 1998, 2512.
  • ^ [4] Hayes R. E., Bookwalter G. N., Bagley E. B.: Antioxidant activity of soybean flour and derivatives - a review. J. Food Sci., 42, 1977, 1527.
  • ^ [5] Heinonen M., Rein D., Satue-Gracia M. T., Huang, S. W., German J. B., Frankel E. N.: Effect of protein on the antioxidant activity of phenolic compounds in a lecithin-liposome oxidation system. J. Agric. Food Chem., 46, 1998, 917.
  • ^ [6] Horubała A.: Pojemność przeciwutleniająca i jej zmiany w procesach przetwarzania owoców i warzyw. Przem. Ferm. i Owoc .- Warz., 3, 1999, 30.
  • ^ [7] Kuo J. М., Yeh D. B., Pan B. S.: Rapid photometric assay evaluating antioxidative activity in edible plant material. J. Agric. Food Chem., 47, 1999, 3206.
  • ^ [8] Saeed S., Sawthorop S. A., Howell N. K.: Electron spin resonance (ESR) study on free radical transfer in fish lipid-protein interaction, J. Sci. Food Agric., 79, 1999, 1809.
  • ^ [9] Yamamoto Y., Kataoka A., Kitora M.: Enhancing effect of β-lactoglobulin on the antioxidative activity of a-tocopherol in an emulsion of linoleic acid. Biosci. Biotechnol. Biochem., 62, 1998, 1912.
  • ^ [10] Yen G. C., Chen H. Y., Lee C. E.: Measurement of antioxidative activity in metal ion-induced lipid peroxidation systems. J. Sci. Food Agric., 79, 1999, 1213.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171662374

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.