Warianty tytułu
Wybrane zachowania zdrowotne dziewcząt w wieku od 14 do 19 roku życia a ryzyko wystąpienia zaburzeń odżywiania: badania pilotażowe
Języki publikacji
Abstrakty
Background. Health behaviors combine emotional aspects, beliefs and tendencies to behave positively or negatively, thus making their nature very complex. The aim of this study was to assess selected health behaviors, subjective self-perception of the body image and eating patterns of girls aged 14 to 19 years (n = 114). The study entailed: examining the propensity of girls to reduce their nutritional consumption (Restricted Eating Scale), establishing behaviors associated with improper eating (Problem Eating Behaviors Questionnaire), identifying the factors affecting girls' eating behavior and subjective self- assessment of their body image and diet.
Results and conclusion. The results of the study showed that girls had problems with an accurate perception of their own body image. Extreme food restriction was not proven, but some improper eating behaviors such as eating while doing activities, snacking during the day and eating irregularly were found. The continued monitoring of health-promoting behaviors is useful and reasonable due to the diagnosis of the need to take an action to promote the development of habits and hierarchies of health values among girls aged 14 to 19 from small town environments. The conducted research fits into health risk manage- ment and health promotion in the Polish population. (original abstract)
Results and conclusion. The results of the study showed that girls had problems with an accurate perception of their own body image. Extreme food restriction was not proven, but some improper eating behaviors such as eating while doing activities, snacking during the day and eating irregularly were found. The continued monitoring of health-promoting behaviors is useful and reasonable due to the diagnosis of the need to take an action to promote the development of habits and hierarchies of health values among girls aged 14 to 19 from small town environments. The conducted research fits into health risk manage- ment and health promotion in the Polish population. (original abstract)
Wprowadzenie. Postawy i zachowania zdrowotne łączą w sobie stosunek emocjonalny, przekonania oraz tendencje do pozytywnego lub negatywnego zachowania, dzięki czemu ich charakter jest bardzo złożony. Celem badań była ocena wybranych zachowań zdrowotnych oraz subiektywna samoocena wizerunku własnego ciała i sposobu żywienia dziewcząt w wieku od 14 do 19 roku życia (n=114). Zakres pracy obejmował: zbadanie skłonności dziewcząt do ograniczania spożycia żywności (Restricted Eating Scale), ustalenie zachowań związanych z niewłaściwym jedzeniem (Problem Eating Behaviors Questionnaire), wskazanie czynników mających wpływ na realizowane przez dziewczęta zachowania żywieniowe oraz subiektywną samoocenę wizerunku własnego ciała i sposobu żywienia.
Wyniki i wnioski. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że dziewczęta miały problem z prawidłowym postrzeganiem wizerunku własnego ciała. Nie wykazano nadmiernego ograniczania jedzenia, ale stwierdzono niewłaściwe zachowania żywieniowe, takie jak: jedzenie podczas wykonywania czynności, pojadanie w ciągu dnia, nieregularne spożywanie posiłków. Przeprowadzone badania mogą zostać wykorzystane do celów edukacyjnych. Edukacja zdrowotna adolescentek jest szczególnie ważna, ponieważ dziewczęta deklarujące niski poziom samooceny wizerunku własnego ciała są szczególnie narażone na wystąpienie zaburzeń odżywiania.Dalsze prowadzenie badań monitorujących zdrowotne postawy i zachowania jest użyteczne i zasadne ze względu na diagnozę czy konieczne jest podejmowanie działań propagujących kształtowanie postaw i hierarchii wartości zdrowotnych wśród dziewcząt w wieku od 14 do 19 roku życia pochodzących ze środowisk małomiejskich. Zrealizowane badania wpisują się w zarządzanie ryzykiem zdrowotnym i promocję zdrowia w populacji Polski. (abstrakt oryginalny)
Wyniki i wnioski. Wyniki przeprowadzonych badań wykazały, że dziewczęta miały problem z prawidłowym postrzeganiem wizerunku własnego ciała. Nie wykazano nadmiernego ograniczania jedzenia, ale stwierdzono niewłaściwe zachowania żywieniowe, takie jak: jedzenie podczas wykonywania czynności, pojadanie w ciągu dnia, nieregularne spożywanie posiłków. Przeprowadzone badania mogą zostać wykorzystane do celów edukacyjnych. Edukacja zdrowotna adolescentek jest szczególnie ważna, ponieważ dziewczęta deklarujące niski poziom samooceny wizerunku własnego ciała są szczególnie narażone na wystąpienie zaburzeń odżywiania.Dalsze prowadzenie badań monitorujących zdrowotne postawy i zachowania jest użyteczne i zasadne ze względu na diagnozę czy konieczne jest podejmowanie działań propagujących kształtowanie postaw i hierarchii wartości zdrowotnych wśród dziewcząt w wieku od 14 do 19 roku życia pochodzących ze środowisk małomiejskich. Zrealizowane badania wpisują się w zarządzanie ryzykiem zdrowotnym i promocję zdrowia w populacji Polski. (abstrakt oryginalny)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
100--112
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
- [1] Boniecka K., Liberska H.: Aktywność fizyczna, zachowania żywieniowe i ocena ciała u dziewcząt w drugiej fazie dorastania. Przegląd Pedagogiczny, 2018, 2, 170-179.
- [2] Bulik C. M., Flatt R., Abbaspour A., Carroll I.: Reconceptualizing anorexia nervosa. Psychiatry Clin. Neurosci. 2019, 73, 9, 518-525.
- [3] Carter F. A, Jansen A., Improving psychological treatment for obesity. Which eating behaviours should we target? Appetite, 2012, 58(3), 1063-1069.
- [4] Castellano S., Rizzotto A., Neri S., Currenti W., Guerrera C. S., Pirrone C., Coco M., Di Corrado D., 2021, The Relationship between Body Dissatisfaction and Eating Disorder Symptoms in Young Women Aspiring Fashion Models: The Mediating Role of Stress. Eur. J. Investig. Health Psychol. Educ. 2021, 11(2), 607-615.
- [5] Dalle Grave R., Conti M., Sartirana M., Sermattei S., Calugi S.: Enhanced cognitive behaviour therapy for adolescents with eating disorders: a systematic review of current status and future perspectives. Ital. J. Eat. Disort. Obes. 2021, 3, 1-11.
- [6] Dzwonkowska-Godula K.: Kulturowa geneza postawy wobec własnego zdrowia w świadomości kobiet i mężczyzn w różnym wieku. In: Malinowska E., Dzwonkowska-Godula K., Garncarek E., Czernecka J., Brzezińska J.: Kulturowe uwarunkowania postaw kobiet i mężczyzn w różnym wieku wobec swego wyglądu i zdrowia. Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź, 2016, 339-373.
- [7] Gałuszka A.: Emotion - their meaning and tasks. J. Educ. Health Sport, 2022, 12, 1, 147-159.
- [8] Grave R. D., Calugi S.: Cognitive behaviour therapy for adolescents with eating disorders: An effective alternative to the disease-based treatment. Ital. J. Eat. Disort. Obes. 2022, 4, 1-5.
- [9] Humeniuk E., Dąbska O., Pawlikowska-Łagód K., Rumińska M.: Ocena wybranych zachowań zdrowotnych młodzieży z terenu Polski środkowo - wschodniej. Rozprawy Społeczne, 2018, 12(2), 73-81.
- [10] Jarosz M.: Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży, 2019. Downloaded 01. July, 2022, from https://ncez.pzh.gov.pl/dzieci-i-mlodziez/piramida-zdrowego-zywienia-i-stylu- zycia-dzieci-i-mlodziezy-2.
- [11] Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
- [12] Kaczor-Szkodny P. M., Szkodny W.: Wybrane elementy wpływające na powstawanie i kształtowanie postaw i zachowań zdrowotnych. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2021, 27(1), 45-49.
- [13] Kropornicka B., Baczewska B., Dragan W., Krzyżanowska E., Olszak C., Szymczuk E.: Zachowania zdrowotne studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie w zależności od miejsca zamieszkania. Rozprawy Społeczne, 2015, 9(2), 58-64.
- [14] Kozłowska-Burdziak M.: Warunki bezpieczeństwa żywnościowego Polski (ze szczególnym uwzględnieniem województwa podlaskiego. Optimum. Economic Studies, 2019, 3(97), 33-48.
- [15] Mikulec A., Zborowski M., Cisoń-Apanasewicz U., Stawiarska A., Kowalski St.: Wpływ pandemii covid-19 na zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, 29, 3 (132), 42-55.
- [16] National Guideline Alliance: Eating disorders: recognition and treatment. London: National Institute for Health and Care Excellence (UK) 2017 May (NICE Guideline, No. 69).
- [17] Ojo O., Ojo O.O., Adebowale F., Wang X.H.: The Effect of Dietary Glycaemic Index on Glycaemia in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 2018, 19, 10(3), 373.
- [18] Orkusz A., Babiarz M.: Ocena wybranych zwyczajów żywieniowych młodzieży licealnej. Nauki Inżynierskie i Technologie, 2015, 2(17), 32-38.
- [19] Platta A.: Assessment of the consumption of fiber food products by a selected women's group. Scientific Journal of Gdynia Maritime University, 2020, 114, 17-21.
- [20] Sagili V.S., Chakrabarti P., Jayanty S., Kardile H., Sathuvalli V.: The Glycemic Index and Human Health with an Emphasis on Potatoes. Foods. 2022, 11(15), 2302.
- [21] Spencer R. A., Rehman L., Kirk S. F.: Understanding gender norms, nutrition, and physical activity in adolescent girls: a scoping review. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Activ. 2015, 12, 6.
- [22] Suliga E., Sobaś K., Bryk P., Wawrzycka I., Głuszek S.: Assessment of eating habits of patients qualified for bariatric surgery - preliminary research. Medical Studies/Studia Medyczne, 2021, 37(3), 193-201.
- [23] Świtalski M., Ruszkowska M., Kamińska M., Ocena wybranych właściwości fizykochemicznych handlowych odżywek białkowych, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 3 (128), s. 31- 45.
- [24] Trepka-Starosta J., Roszkowska A., Starosta J., Piekacz A.: The relationship between the attitudes and behaviours towards body and the risk of occurrence of eating disorders in the group of young women. Zeszyty Naukowe - Politechnika Śląska. Organizacja i Zarządzanie. Contemporary Management, 2021, 154, 331-346.
- [25] Wagner S., Banaszkiewicz M., Andruszkiewicz A., Strahl A., Miler A., Kubica A.: Zachowania zdrowotne i miejsce zdrowia w hierarchii wartości młodzieży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2015, 21(3), 278-281.
- [26] Wiśniewska M. Z.: Ewolucja trendów i zagrożeń w konsumpcji żywności w świetle celów zrównoważonego rozwoju. Zeszyty Naukowe UEK, 2022, 1(995): 63-79.
- [27] Wiatrowska A.: Nasilenie objawów i struktura depresji u kobiet z zaburzeniami odżywiania. Lubelski Rocznik Pedagogiczny, 2021, XXXX, 4, 327-346.
- [28] Van Strien T., Frijters J. E., van Staveren W. A., Deurenberg P., Deurenberg, P.: The predictive validity of the Dutch Restrained Eating Scale. Int. J. Eat. Disor. 1986, 5, 747-755.
- [29] Voswinkel M. M., Rijkers C., van Delden,J. J. M., van Elburg A. A.: Externalizing your eating disorder: a qualitative interview study. J. Eat. Disor. 2021, 9(1), 128.
- [30] Zborowski M., Mikulec A.: Zachowania żywieniowe studentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Sączu podczas pandemii COVID-19. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2021, 28, 4 (129), 98-110.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171662562