Warianty tytułu
Spectrophotometric Evaluation of Aspartame in Selected "LIGHT" Food Products
Języki publikacji
Abstrakty
Celem pracy było przystosowanie prostej i szybkiej metody oznaczania aspartamu, wykorzystującej spektrofotometrię VIS. Metoda polega na reakcji aspartamu z 1,4-dioxanem, dimetyloformamidem oraz p- chloranilem i pomiarze absorbancji barwnego kompleksu. Materiał do badań stanowiły koncentraty spożywcze słodzone aspartamem oraz słodzik w tabletkach. Rezultaty badań wstępnych wykazały, że zastosowana w pracy metoda pozwala na szybkie i proste oznaczanie aspartamu w wybranych produktach spożywczych. (abstrakt oryginalny)
The aim of this study was to adjust a simple and fast method for aspartame content determination using VIS spectrophotometry. This method is based on the reaction of aspartame with 1,4-dioxan, dimethyloformamide and p-chloranil and the measurement of the colour complex absorbance. The experimental material was aspartame sweetened food concentrates and a sweetener in tablets. The results of preliminary work showed that the method used allows for fast and simple aspartame content evaluation in selected food products. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
133--137
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Bibliografia
- [1] Krutosikova A., Nher M.: Natural and syntetic sweet substances. Ellis Horwood Series in Organic Chemistry, England, 1992, 155.
- [2] Materiały reklamowe firmy Nutra Sweet.
- [3] Mączyńska D., Zdziennicka D.: Wybrane zagadnienia technologii niskokalorycznych przetworów z owoców i warzyw, Przem. Ferm. i Owoc. - Warz., 12, 1992, 25.
- [4] Modzelewska J., Mączyńska D.: Aspartam - nowy środek słodzący dopuszczony w Polsce do produkcji żywności dietetycznej, Przem. Ferm. i Owoc. - Warz., 4, 1991, 16.
- [5] Niederauer T.: Herstellung, Eigenschaften und Answendungen von Suβungsmitteln in Lebensmitteln. Flussiges Obst, 65, 1998, 131.
- [6] Prasad V. U., Divakar T. E., Sastry C. S. P.: New Methods for the Determination of Aspartame, Food Chemistry, 28, 1988, 269.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171662594