Czasopismo
Tytuł artykułu
Warianty tytułu
Some Phenolic Compounds of Malting Barley
Języki publikacji
Abstrakty
Analizowano zawartość związków fenolowych ogółem, wolnych, w połączeniach estrowych i kompleksowych w ziarnie jęczmienia browarnego odmiany Maresi, uprawianego przy zróżnicowanym poziomie nawożenia azotowego. Stwierdzono wyraźnie większą zawartość związków fenolowych ogółem w otrębach, w porównaniu z mąką oraz ich wzrost wraz ze zwiększaniem nawożenia azotowego. Wykazano, że kwas ferulowy nie występuje w połączeniach estrowych, natomiast jego ilość w połączeniach kompleksowych zwiększa się wraz ze stosowaniem nawożenia azotowego. Gęstość optyczna (barwa) ziarniaków jęczmienia zmieniała się wraz ze wzrostem nawożenia azotowego i zawartości kwasu ferulowego w połączeniach kompleksowych. (abstrakt oryginalny)
Content of total, free, bound in esters and complexes phenolic compounds, particularly ferulic acid, in malting barley variety Maresi cultivated at different level of nitrogen fertilization was analysed. It was shown that level of total phenolic compounds was higher in bran than in flour of barley, and amount of them increased with the level of nitrogen fertilization. The ferulic acid is not bound in esters, and content of this acid bound in complexes increases with the level of nitrogen fertilization. Optical density (colour) of barley grain changed with increasing of nitrogen fertilization and content of ferulic acid bound in complexes. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
64--71
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
autor
- Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Bibliografia
- [1] Garcia del Moral L. F., Sopena A., Montoya L., Polo P., Voltas J., Codestal P., Ramos J. M., Molina-Cuno J. L.: Image analysis of grain and chemical composition of barley plant as predictors of malting quality in mediterranean environments. Cereal Chem., 75 (5), 1998, 755 - 761.
- [2] Gudaczewski W., Fornal Ł., Filipowicz A.: Jęczmień browarny - barwa. Przegl. Zbóż. Młyn., 5, 1999, 33 - 34.
- [3] Hatcher D. W., Kruger J. E.: Simple phenolic acids in flours prepared from Canadian wheat: relationship to ash content, color, and polyphenol oxidase activity. Cereal. Chem., 74 (3), 1997, 337 - 343.
- [4] Klepacka J., Fornal Ł., Gudaczewski W., Borejszo Z.: Optical density of wheat grain surface and content of phenolic compounds in wheat coat. Natur. Sc., 3, 1999, 245 - 261.
- [5] Maillard M. N., Soum M. H., Boivin P., Berset C.: Antioxidant activity of barley and malt: relationship with phenolic content. Lebensm. Wiss. U Technol., 29, 1996, 238 - 244.
- [6] Paprocka J.: Związki fenolowe w rozwijających się i dojrzewających ziarniakach zbóż oraz ich rola w spoczynku tych ziarniaków. Praca doktorska, ART. Olsztyn 1995.
- [7] Ribereau-Gayon P.: Plant phenolics. Hafner Publishing Company, New York, 1972.
- [8] Rybka K., Sitarski J., Raczyńska-Bojanowska K.: Ferulic acid in rye and wheat grain and grain dietary fiber. Cereal Chem. 70 (1), 1993, 55 - 59.
- [9] Symons J. S., Dexter J. E.: Relationship of flour aleurone fluorescence to flour refinement for some Canadian hard common wheat classes. Cereal Chem., 70 (1), 1993, 90 - 95.
- [10] Weidner S., Amarowicz R., Karamać M., Dąbrowski G.: Phenolic acids in caryopses of two cultivars of wheat, rye and triticale that display different resistance to pre-harvest sprouting. Eur. Food Res. Technol., 210, 1999, 109 - 113.
- [11] Zademowski R.: Studia nad związkami fenolowymi mąki rzepakowej. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Technol. Aliment., 21, Supi. F, 1987.
- [12] Rotkiewicz D., Zadermowski R., Kozłowska H.: Kwasy fenolowe zbóż, Zesz. Nauk. ART., Olsztyn, 1984, 135 - 143.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171662638