Warianty tytułu
Microbiological Analysis of Probiotic Preparations
Języki publikacji
Abstrakty
Wprowadzenie. Celem niniejszej pracy była ocena wybranych preparatów probiotycznych dotycząca określenia liczebności i przynależności gatunkowej zawartych w nich szczepów. W celu realizacji założeń niniejszej pracy wykorzystano 10 różnych preparatów dostępnych w handlu detalicznym. Zakres badań obejmował analizę ilościową oraz jakościową. Analizę ilościową przeprowadzono z wykorzystaniem metod hodowlanych, które pozwoliły również na wstępne określenie zróżnicowania mikrobioty badanych preparatów i izolację szczepów do dalszych badań.
Wyniki i wnioski. Wyizolowano łącznie 9 szczepów bakteryjnych oraz 2 szczepy drożdży. Analiza jakościowa obejmowała przeprowadzenie badań biochemicznych z zastosowaniem testów API® 50 CHL oraz API® ID 32 C, jak również analizę genetyczną. Identyfikację genetyczną przeprowadzono stosując technikę PCR z elektroforetycznym rozdziałem produktów w żelu agarozowym. Do identyfikacji szczepów drożdży wykorzystano parę starterów: ITS1 (5'-TCC GTA GGT GAA CCT GCG G-3') i ITS4 (5'-TCC TCC GCT TAT TGA TAT GC-3'), co pozwoliło na potwierdzenie ich przynależności do gatunku Saccharomyces cerevisiae. Identyfikację genetyczną bakterii z rodzaju Lactobacillus prowadzono przy użyciu starterów 27F (5'-AGAGTTTGATCCTGGCTCAG-3') i 1492R (5'-GGTTACCTTGTTACGACTT-3'). Jedynie 3 z 10 preparatów spełniały wszystkie określone na opakowaniu deklaracje, dotyczące liczby szczepów, ich gatunku i liczby jednostek w pojedynczej dawce produktu. W jednym preparacie wyizolowano jeden niewymieniony w deklaracji szczep bakteryjny, a w jednym z suplementów diety wykazano <104 jtk / dawka żywych drobnoustrojów. W przypadku trzech preparatów nie wyizolowano jednego z deklarowanych szczepów bakteryjnych. (abstrakt oryginalny)
Wyniki i wnioski. Wyizolowano łącznie 9 szczepów bakteryjnych oraz 2 szczepy drożdży. Analiza jakościowa obejmowała przeprowadzenie badań biochemicznych z zastosowaniem testów API® 50 CHL oraz API® ID 32 C, jak również analizę genetyczną. Identyfikację genetyczną przeprowadzono stosując technikę PCR z elektroforetycznym rozdziałem produktów w żelu agarozowym. Do identyfikacji szczepów drożdży wykorzystano parę starterów: ITS1 (5'-TCC GTA GGT GAA CCT GCG G-3') i ITS4 (5'-TCC TCC GCT TAT TGA TAT GC-3'), co pozwoliło na potwierdzenie ich przynależności do gatunku Saccharomyces cerevisiae. Identyfikację genetyczną bakterii z rodzaju Lactobacillus prowadzono przy użyciu starterów 27F (5'-AGAGTTTGATCCTGGCTCAG-3') i 1492R (5'-GGTTACCTTGTTACGACTT-3'). Jedynie 3 z 10 preparatów spełniały wszystkie określone na opakowaniu deklaracje, dotyczące liczby szczepów, ich gatunku i liczby jednostek w pojedynczej dawce produktu. W jednym preparacie wyizolowano jeden niewymieniony w deklaracji szczep bakteryjny, a w jednym z suplementów diety wykazano <104 jtk / dawka żywych drobnoustrojów. W przypadku trzech preparatów nie wyizolowano jednego z deklarowanych szczepów bakteryjnych. (abstrakt oryginalny)
Background. The aim of this study was to evaluate selected probiotic preparations for determining the abundance and species affiliation of the strains contained in them. To meet the assumed objectives of this study, ten different preparations sold retail were used. The evaluation included a quantitative and qualitative analysis. The quantitative analysis was carried out using culture methods, which also allowed for the initial determination of the microbiota diversity of the preparations tested and the isolation of strains forfurther study.
Results and conclusion. A total of nine bacterial strains and two yeast strains were isolated. The qualitative analysis included biochemical tests using API® 50 CHL and API® ID 32 C tests, as well as a genetic analysis. Genetic identification was performed using the PCR technique with agarose gel electrophoretic separation of products. A pair of primers was used to identify yeast strains: ITS1 (5'-TCC GTA GGT GAA CCT GCG G-3') and ITS4 (5'-TCC TCC GCT TAT TGA TAT GC-3'), which allowed to confirm their species affiliation to Saccharomyces cerevisiae. Genetic identification of bacteria of the genus Lactobacillus was carried out using primers 27F (5'-AGAGTTTGATCCTGGCTCAG-3') and 1492R (5'-GGTTACCTTGTTACGACTT-3'). Only three of ten preparations met all declarations specified on the packaging, relating to the number of strains, their species affiliation and the number of CFUs in a single dose of the product. For one preparation, one bacterial strain not mentioned in the declaration was isolated, and one diet supplement showed <10 4 cfu / dose of live microorganisms. For three preparations, one of the declared bacterial strains was not isolated. tion of strains for further study. Results and conclusion. A total of nine bacterial strains and two yeast strains were isolated. The qual- itative analysis included biochemical tests using API® 50 CHL and API® ID 32 C tests, as well as a genetic analysis. Genetic identification was performed using the PCR technique with agarose gel electro- phoretic separation of products. A pair of primers was used to identify yeast strains: ITS1 (5'-TCC GTA GGT GAA CCT GCG G-3') and ITS4 (5'-TCC TCC GCT TAT TGA TAT GC-3'), which allowed to confirm their species affiliation to Saccharomyces cerevisiae. Genetic identification of bacteria of the genus Lactobacillus was carried out using primers 27F (5'-AGAGTTTGATCCTGGCTCAG-3') and 1492R (5'-GGTTACCTTGTTACGACTT-3'). Only three of ten preparations met all declarations specified on the packaging, relating to the number of strains, their species affiliation and the number of CFUs in a single dose of the product. For one preparation, one bacterial strain not mentioned in the declaration was isolated, and one diet supplement showed <10 4 cfu / dose of live microorganisms. For three preparations, one of the declared bacterial strains was not isolated. (original abstract)
Results and conclusion. A total of nine bacterial strains and two yeast strains were isolated. The qualitative analysis included biochemical tests using API® 50 CHL and API® ID 32 C tests, as well as a genetic analysis. Genetic identification was performed using the PCR technique with agarose gel electrophoretic separation of products. A pair of primers was used to identify yeast strains: ITS1 (5'-TCC GTA GGT GAA CCT GCG G-3') and ITS4 (5'-TCC TCC GCT TAT TGA TAT GC-3'), which allowed to confirm their species affiliation to Saccharomyces cerevisiae. Genetic identification of bacteria of the genus Lactobacillus was carried out using primers 27F (5'-AGAGTTTGATCCTGGCTCAG-3') and 1492R (5'-GGTTACCTTGTTACGACTT-3'). Only three of ten preparations met all declarations specified on the packaging, relating to the number of strains, their species affiliation and the number of CFUs in a single dose of the product. For one preparation, one bacterial strain not mentioned in the declaration was isolated, and one diet supplement showed <10 4 cfu / dose of live microorganisms. For three preparations, one of the declared bacterial strains was not isolated. tion of strains for further study. Results and conclusion. A total of nine bacterial strains and two yeast strains were isolated. The qual- itative analysis included biochemical tests using API® 50 CHL and API® ID 32 C tests, as well as a genetic analysis. Genetic identification was performed using the PCR technique with agarose gel electro- phoretic separation of products. A pair of primers was used to identify yeast strains: ITS1 (5'-TCC GTA GGT GAA CCT GCG G-3') and ITS4 (5'-TCC TCC GCT TAT TGA TAT GC-3'), which allowed to confirm their species affiliation to Saccharomyces cerevisiae. Genetic identification of bacteria of the genus Lactobacillus was carried out using primers 27F (5'-AGAGTTTGATCCTGGCTCAG-3') and 1492R (5'-GGTTACCTTGTTACGACTT-3'). Only three of ten preparations met all declarations specified on the packaging, relating to the number of strains, their species affiliation and the number of CFUs in a single dose of the product. For one preparation, one bacterial strain not mentioned in the declaration was isolated, and one diet supplement showed <10 4 cfu / dose of live microorganisms. For three preparations, one of the declared bacterial strains was not isolated. (original abstract)
Czasopismo
Rocznik
Numer
Strony
32--41
Opis fizyczny
Twórcy
autor
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
autor
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
autor
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
autor
- Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
Bibliografia
- [1] Aureli P., Fiore A., Scalfaro C., Casale M., Franciosa G.: National survey outcomes on commercial probiotic food supplements in Italy. Int. J. Food. Microbiol., 2010, 137, 265-273.
- [2] Begum A. A., Jakaria D. M., Anisuzzaman S., Islam M., Mahmud S. A.: Market Assessment and Product Evaluation of Probiotic Containing Dietary Supplements Available in Bangladesh Market. J. Pharm., 2015, 763796.
- [3] Brolazo E. M., Leite D. S., Tiba M.R., Villarroel M., Marconi C., Simoes J. A.: Correlation between API 50 CH and multiplex polymerase chain reaction for the identification of vaginal lactobacilli isolates. Braz. J. Microbiol., 2011, 42, 225-232.
- [4] Chen T., Wu Q., Zhou H., Deng K., Wang X., Meng F., Yang S., Wang X., Shah N.P., Wei H.: Assessment of commercial probiotic products in China for labelling accuracy and probiotic charac- terisation of selected isolates. Int. J. Dairy. Technol., 2017, 70, 119-126.
- [5] Czekaj T., Ciszewski M.: Suplementy diety - obecny stan prawny oraz potencjalne zagrożenia wynikające z uproszczonych procedur wprowadzania do obrotu. Czasopismo Aptekarskie, 2015, 3, 39-44.
- [6] Czerwionka-Szaflarska M., Romańczuk B.: Probiotyki w profilaktyce i leczeniu wybranych schorzeń przewodu pokarmowego u dzieci. Forum Medycyny Rodzinnej, 2010, 4, 135-140.
- [7] FAO/WHO. 2002. Guidenlines for the Evaluation of Probiotics in Food - Report of a Joint FAO/WHO Working Group.
- [8] Fredua-Agyeman M., Parab S., Gaisford S.: Evaluation of Commercial Probiotic Products. Br. J. Pharm., 2016, 1, 84-89.
- [9] Giraffa G., Chanishvili N., Widyastuti Y.: Importance of lactobacilli in food and feed biotechnology. Res. Microbiol., 2010, 161, 480-487.
- [10] Hamilton-Miller J.M., Shah S., Winkler J.T.: Public health issues arising from microbiological and labelling quality of foods and supplements containing probiotic microorganisms. Public. Health. Nutr., 1999, 2, 223-229.
- [11] Obwieszczenie Ministra Zdrowia z dnia 17 września 2018 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety. Dz.U.2018 poz. 1951.
- [12] Peña J.A., Li S.Y., Wilson P.H., Thibodeau S.A., Szary A.J., Versalovic J.: Genotypic and Phenotypic Studies of Murine Intestinal Lactobacilli: Species Differences in Mice with and without Colitis. Appl. Environ. Microbiol., 2004, 7, 558-568.
- [13] Pham T., Wimalasena T., Box W.G., Koivuranta K., Stogårds E., Smart K.A., Gibson B.R.: Evalua- tion of ITS PCR and RFLP for differentiation and identification of brewing yeast and brewery "wild" yeast contaminants. J. Inst. Brew., 2011, 117, 556-568.
- [14] PN-ISO 15214:2002. Mikrobiologia żywności i pasz - Horyzontalna metoda oznaczania liczby mezofilnych bakterii fermentacji mlekowej - Metoda płytkowa w temperaturze 30°C.
- [15] Rozporządzenie KomisjI (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych.
- [16] Tarmaraj N., Shah N. P.: Selective Enumeration of Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus, Streptococcus thermophilus, Lactobacills acidophilus, Bifidobacteria, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus and Propionibacteria. J. Dairy. Sci., 2003, 86, 2288-2296.
- [17] Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225.
- [18] Weese J. S.: Evaluation of deficiencies in labeling of commercial probiotics. Can. Vet. J., 2003, 44, 982-983.
- [19] WGO Global Guidelines. (2017). Probiotics and prebiotics.
- [20] Zawistowska-Rojek A., Zaręba T., Mrówka A., Tyski S.: Assessment of the Microbiological Status of Probiotic Products. Pol. J. Microbiol., 2016, 65, 97-104.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171662834