Warianty tytułu
Analiza kondycji finansowej wybranych przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego z wykorzystaniem metody TOPSIS
Języki publikacji
Abstrakty
The aim of this article is to assess the financial health of selected enterprises in the agri-food sector. The study of the financial condition of enterprises, including the food industry is a complex issue. A thorough and comprehensive analysis requires the consideration of numerous aspects of a company's operation. Therefore, a wide range of financial indicators is used, which enables the measurement of selected components of financial condition. The research used data for enterprises operating in the agri-food sector (from various branches). The selection of enterprises for the research was purposeful and was based on the ranking of enterprises published in the EMIS database. The financial statements published in the EMIS database for the year 2021 were used for the study. The TOPSIS method was used to assess the development of the enterprises, which made it possible to determine the financial condition of the studied enterprises. It was shown that the best financial condition was characterised by enterprises that based their activities on the production of margarine and similar edible fats, meat processing, excluding poultry meat, and the processing of milk and cheese products.(original abstract)
Celem artykułu jest ocena kondycji finansowej wybranych przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego. Badanie kondycji finansowej przedsiębiorstw, w tym przemysłu spożywczego, jest złożonym zagadnieniem. Dokładna oraz kompleksowa analiza wymaga rozpatrywania licznych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa. W związku z tym, wykorzystuje się szeroki zakres wskaźników finansowych, co umożliwia pomiar wybranych składowych kondycji finansowej. Do badań wykorzystano dane dla przedsiębiorstw funkcjonujących w sektorze rolno-spożywczym (z różnych gałęzi). Dobór przedsiębiorstw do badań był celowy i oparto go na rankingu przedsiębiorstw zamieszczonym w bazie EMIS. Do badań wykorzystano sprawozdania finansowe publikowane w bazie EMIS za rok 2021. Do oceny rozwoju przedsiębiorstw wykorzystano metodę TOPSIS, która umożliwiła określenie kondycji finansowej badanych przedsiębiorstw. Wykazano, że najlepszą kondycją finansową cechowały się przedsiębiorstwa, które opierały swoją działalność na produkcji margaryny i podobnych tłuszczów jadalnych, przetwarzaniu mięsa, z wyłączeniem mięsa drobiowego, oraz na przetwórstwie mleka i wyrobie serów.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Tom
Numer
Strony
291--311
Opis fizyczny
Twórcy
- Poznan University of Life Sciences, Poland
Bibliografia
- 1. Aryanezhad Mir Bahador, M. Jafar Tarokh, Nader Mokhtarian, Fayegh Zaheri. 2011. A fuzzy TOPSIS method based on left and right scores. International Journal of Industrial Engineering & Production Research 22 (1): 51-62.
- 2. Bieniasz Anna, Zbigniew Gołaś, Aleksandra Łuczak. 2012. Ocena kondycji finansowej przemysłu spożywczego w Polsce w latach 2005-2010 (Assessment of the financial condition of food industry in Poland in 2005-2010). Zeszyty Teoretyczne Rachunkowości 67 (123): 7-31.
- 3. Czerwińska-Kayzer Dorota, Joanna Florek, Joanna Stanisławska. 2013. Zastosowanie metody TOPSIS do oceny sytuacji finansowej przemysłu spożywczego (Application of TOPSIS method to evaluate the financial situation of the food industry.) Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 335 (2): 22-37.
- 4. Czyżewski Bazyli, Łukasz Kryszak. 2017. Kondycja finansowa gospodarstw rolnych w regionach FADN Unii Europejskiej i jej związek z produktywnością czynników wytwórczych (Financial condition of agricultural holdings in EU FADN eegions and its relation to factor productivity). Roczniki Naukowe Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich 104 (3): 7-20.
- 5. Drożdż Jadwiga, Robert Mroczek, Mirosława Tereszczuk, Roman Urban. 2014. Polski przemysł spożywczy w latach 2008-2013 (Polish food industry in 2008-2013). Warszawa: Wydawnictwo IERiGŻ-PIB.
- 6. EMIS. 2022. Providing access to the very best information on over 197 emerging markets, http://www.securities.com, access: 01.12.2022.
- 7. Florek Joanna, Dorota Czerwińska-Kayzer, Joanna Stanisławska. 2013. Klasyfikacja branż sektora przemysłu spożywczego według ich sytuacji finansowej (Classification of food industry sectors according to their financial situation). Zarządzanie i Finanse 1 (3): 151-163.
- 8. Gołaś Zbigniew. 2016. Ocena kondycji finansowej sektora produkcji artykułów spożywczych w Polsce i Niemczech (Assessment of the financial condition of food sector production in Poland and Germany). Problems of World Agricultur/ Problemy Rolnictwa Światowego 16 (31): 66-75.
- 9. Gołaś Zbigniew, Izabela Kurzawa. 2014. Zastosowanie uporządkowanego modelu logitowego w analizie rentowności branż przemysłu spożywczego (The application of ordered logit model in the analysis of the profitability of food industry). Zagadnienia Ekonomiki Rolnej 1 (338): 78-96.
- 10. GUS (Central Statistical Office). 2022. Rocznik statystyczny przemysłu w 2021 roku (Statistical yearbook of agriculture in 2021). Warszawa: GUS.
- 11. Hwang Ching-Lai, Kwangsun Yoon. 1981. Methods for multiple attribute decision making. [In] Multiple attribute decision making. Lecture Notes in Economics and Mathematical Systems 186: 58-191. Springer, Berlin, Heidelberg. DOI: 10.1007/978-3-642-48318-9.
- 12. Parzonko Andrzej, Piotr Bórawski. 2021. Pozycja konkurencyjna polskich gospodarstw mlecznych w UE - stan uwarunkowania i przewidywania na przyszłość (The competitive position of Polish dairy farms in the EU - state of play and future prospects). Warszawa: Wydawnictwo SGGW.
- 13. Stanisławska Joanna, Anna Majchrzak. 2009. Zróżnicowanie poziomu życia gospodarstw domowych według grup społeczno-ekonomicznych i ich wielkości (Variation in the living standards of households by socio-economic group and size). Wieś i Rolnictwo 3 (144): 98-108.
- 14. Szanduła Jacek. 2011. Pozycjonowanie i ocena kondycji finansowej przedsiębiorstwa na tle konkurencji przy użyciu wielowymiarowej analizy porównawczej (The positioning and evaluation of the company financial condition against the background of the competitors by using multivariate analysis). Prace i Materiały Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego 4: 333-346.
- 15. Urban Roman. 2009. Dostosowania polskiego przemysłu spożywczego do warunków Unii Europejskiej (Adjustment of Polish food industry to the European Union requirements). Roczniki Nauk Rolniczych. Seria G 96 (1): 7-15.
- 16. Wędzki Dariusz. 2009. Wskaźniki finansowe. Charakterystyka wskaźników, systemów wskaźników i metod oceny (Financial indicators. Characteristics of indicators, indicator systems and evaluation methods). Kraków: Oficyna Woltters Kluwer Business.
- 17. Wigier Marek. 2011. Przemysł spożywczy w Polsce - obecnie i w przyszłości (Food industry in Poland at present and in the future). Przemysł Spożywczy 65 (7/8): 13-20.
- 18. Wysocki Feliks. 2008. Zastosowanie metody TOPSIS do oceny regionalnego zróżnicowania poziomu rozwoju sektora mleczarskiego (Application of the TOPSIS method to assess regional variation in the level of development of the dairy sector). Wiadomości Statystyczne. The Polish Statistician 1: 38-49.
- 19. Wysocki Feliks. 2010. Metody taksonomiczne w rozpoznawaniu typów ekonomicznych rolnictwa i obszarów wiejskich (Taxonomic methods in the identification of agricultural and rural economic types). Poznań: Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
- 20. Wysocki Feliks, Jarosław Lira. 2007. Statystyka opisowa (Descriptive statistics). Poznań: Wydawnictwo Akademii Rolniczej w Poznaniu.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171663548