PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
29 (2022) | nr 3 (132) | 42--55
Tytuł artykułu

Wpływ pandemii covid-19 na zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży

Warianty tytułu
The Impact of the Covid-19 Pandemic on the Dietary Habits of Children and Adolescents
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wprowadzenie. Izolacja społeczna okazała się nowym doświadczeniem, które wpłynęło na wiele aspektów, w tym związanych za stylem życia ludzi na całym świecie. Zmiana nawyków żywieniowych, w połączeniu ze zmniejszeniem aktywności fizycznej, mogą przyczynić się do wzrostu ryzyka otyłości u dzieci i młodzieży. Celem pracy było określenie wpływu izolacji społecznej związanej z pandemią COVID-19 na zachowania żywieniowe dzieci i młodzieży. Narzędzie badawcze stanowił kwestionariusz ankiety składający się z pytań otwartych i wyboru dotyczących zagadnień związanych z zachowaniami żywieniowymi, regularności i częstotliwości spożywania posiłków, określonych grup produktów oraz stosowanych suplementów.
Wyniki i wnioski. Wśród ankietowanych, dominowały nastolatki w wieku 13 ÷ 15 oraz 16 ÷ 18 lat zamieszkujące tereny wiejskie. Wzrost masy ciała podczas izolacji społecznej związanej z pandemią COVID-19 zadeklarowało 28,5 % dziewcząt i 36,3 % chłopców. Jako główne przyczyny wskazywano na zdalny tryb nauki, obniżenie aktywności fizycznej, obniżenie nastroju, stres, zaburzenia odżywiania i snu. Nie obserwowano istotnych różnic w liczbie spożywanych posiłków przed pandemią i podczas jej trwania między chłopcami a dziewczętami. Przed pandemią w obydwóch grupach dominowały osoby spożywające 3 posiłki. Podczas izolacji społecznej w obydwóch grupach zwiększyła się liczba osób spożywających 5 i więcej posiłków dziennie. Obserwowano wzrost spożycia kawy, herbaty oraz słonych i słodkich przekąsek. Podczas pandemii zmniejszyła się liczba osób podejmujących aktywność fizyczną jak również skróceniu uległ średni czas przeznaczany na uprawianie sportu. (abstrakt oryginalny)
EN
Background. Social isolation turned out to be a new experience that affected many aspects, including those related to the lifestyle of people all around the world. Changing dietary habits, combined with reduced physical activity, may contribute to an increased risk of obesity among children and adolescents. Background. Social isolation turned out to be a new experience that affected many aspects, including those related to the lifestyle of people all around the world. Changing dietary habits, combined with reduced physical activity, may contribute to an increased risk of obesity among children and adolescents.
Results and conclusion. Most respondents were teenagers aged 13 ÷ 15 and 16 ÷ 18 living in rural areas. Weight gain during the social isolation related to the COVID-19 pandemic was declared by 28.5 % of girls and 36.3 % of boys. The main reasons were a remote learning mode, decreased physical activity, depressed mood, stress, eating and sleep disorders. There were no significant differences in the number of meals consumed before and during the pandemic between boys and girls. Before the pandemic, both groups were comprised mainly by people eating three meals. During the social isolation, the number of people eating five or more meals a day increased in both groups. An increase in the consumption of coffee, tea and salty and sweet snacks was observed. During the pandemic, the number of people undertaking physical activity decreased, so did the average time spend on sports. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
42--55
Opis fizyczny
Twórcy
autor
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
Bibliografia
  • [1] Allabadi H., Dabis J., Aghabekian V., Khader A., Khammash U.: Impact of COVID-19 lockdown on dietary and lifestyle behaviours among adolescents in Palestine. [on line]. DHH, 2020, 7(2). Dostęp w Internecie [13.11.2022]. https://journalofhealth.co.nz/?page_id=2170.
  • [2] Bates L., Zieff G., Stanford K., Moore J., Kerr Z., Hanson ED., Barone Gibbs B., Kline CE., Stoner L.: COVID-19 impact on behaviors across the 24-Hour day in children and adolescents: physical activity, sedentary behavior, and sleep. Children, 2020, 7(9), 138.
  • [3] Bhaskaram, P.: Immunobiology of mild micronutrient deficiencies. Br. J. Nutr. 2001, 85(S2), S75-S80.
  • [4] Bhutani S., Cooper J.A.: COVID19 related home confinement in adults: weight gain risks and opportunities. Obesity, 2020, 28(9), 1576-1577.
  • [5] Calder P., Carr A., Gombart A., Eggersdorfer M.: Optimal nutritional status for a well-functioning immune system is an important factor to protect against viral infections. Nutrients, 2020, 12(4), 1181.
  • [6] Di Renzo L., Gualtieri P., Pivari F., Soldati L., Attinà A., Cinelli G., Leggeri C., Caparello G., Barrea L., Scerbo F., Esposito E., De Lorenzo A.: Eating habits and lifestyle changes during COVID-19 lockdown: an Italian survey. J. Trans. Med. 2020, 8;18(1), 229.
  • [7] Dunton G.F., Do B., Wang S.D.: Early effects of the COVID-19 pandemic on physical activity and sedentary behavior in children living in the U.S. BMC Public Health. 2020, 20(1), 1351.
  • [8] Galluccio A., Caparello G., Avolio E., Manes E., Ferraro S., Giordano C., Sisci D., Bonofiglio D.: Self-perceived physical activity and adherence to the Mediterranean diet in healthy adolescents during COVID-19: findings from the DIMENU pilot study. Healthcare, 2021, 9(6), 622.
  • [9] Jin Q., Ma RCW.: Metabolomics in diabetes and diabetic complications: insights from epidemiological studies. Cells, 2021, 10(11), 2832.
  • [10] Khan M., Moverley-Smith JE.: "Covibesity," a new pandemic. Obes. Med. 2020, 19, 100282.
  • [11] Laddu DR., Lavie CJ., Phillips SA., Arena R.: Physical activity for immunity protection: inoculating populations with healthy living medicine in preparation for the next pandemic. Prog. Cardiovasc. Dis., 2021, 64, 102-104.
  • [12] Mikulec A., Zborowski M., Klimczak A.: Functional food in the primary prevention of cardiovascular diseases. J. Educ. Health. Sport., 2022, 12(7), 848-863.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171664517

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.