PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2023 | nr 2 | 23--42
Tytuł artykułu

Straty i marnotrawstwo żywności w aspekcie bezpieczeństwa żywnościowego

Warianty tytułu
Food Losses and Waste in the Context of Food Security
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł dotyczy strat i marnotrawstwa żywności - globalnego problemu przejawiającego się wzdłuż całego łańcucha rolno-żywnościowego. Straty i marnotrawstwo żywności w czasie pogłębiającego się światowego kryzysu żywnościowego, spowodowanego obecną sytuacją geopolityczną i pandemią COVID-19, przyczyniają się do braku bezpieczeństwa żywnościowego. Niedobór żywności jest ogromnym problemem dla milionów ludzi głodujących na świecie, zwłaszcza w krajach rozwijających się na kontynencie afrykańskim i azjatyckim. Całkowita ilość zmarnotrawionej żywności w krajach Unii Europejskiej w 2020 r. to prawie 57 mln ton. W Polsce marnuje się 4,8 mln ton żywności rocznie, a jednocześnie w skrajnym ubóstwie żyje około 1,6 mln osób. Straty i marnotrawstwo żywności mają również ogromny wpływ na zasoby naturalne, różnorodność biologiczną, środowisko przyrodnicze, gospodarkę i zrównoważony rozwój, zagrażając tym samym bezpieczeństwu żywnościowemu. Problem ten znalazł odzwierciedlenie w Strategiach unijnych i Celach Zrównoważonego Rozwoju Agendy 2030. Ograniczenie strat i marnotrawstwa żywności przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa żywnościowego na świecie i jednocześnie zmniejszy presję na środowisko przyrodnicze.(abstrakt oryginalny)
EN
The article deals with food losses and waste - a global problem manifested along the entire agri-food chain. Food losses and waste during the deepening global food crisis caused by the current geopolitical situation and the COVID-19 pandemic contribute to food insecurity. Food shortages are a huge problem for millions of people suffering from hunger in the world, especially in developing countries on the African and Asian continents. The total amount of food wasted in the EU countries in 2020 is almost 57 million tons. In Poland, 4,8 million tons of food are wasted annually, while approximately 1.6 million people live in extreme poverty. Food losses and waste also put enormous pressure on natural resources, biodiversity, the natural environment, the economy and sustainable development, thus threatening food security. This problem was ref lected in the EU strategies and the Sustainable Development Goals of the 2030 Agenda. Reducing food losses and waste will contribute to improving food security in the world and, at the same time, will reduce the pressure on the natural environment.(original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
23--42
Opis fizyczny
Twórcy
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy
  • Szkoła Główna Handlowa w Warszawie
Bibliografia
  • Banki Żywności (2022), Raport Federacji Polskich Banków Żywności 2022, Warszawa.
  • Banki Żywności (2019), Nie marnuj jedzenia 2019, Warszawa.
  • Decyzja delegowana Komisji (UE) 2019/1597 z dnia 3 maja 2019 r. uzupełniająca dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2008/98/WE w odniesieniu do wspólnej metody i minimalnych wymagań jakościowych dla jednolitego pomiaru poziomów odpadów żywności (Dz.U. L 248 z 27.9.2019).
  • Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/851 z dnia 30 maja 2018 r. zmieniająca dyrektywę 2008/98/WE w sprawie odpadów.
  • EUROSTAT (2022a), https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/ilc_mdes03/default/table-?lang=en (dostęp: 20.12.2022).
  • EUROSTAT (2022b), https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/env_wasfw/default/table-?lang=en (dostęp: 15.01.2023).
  • EUROSTAT Statistics Explained (2022), https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Food_waste_and_food_waste_prevention_estimates
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171669263

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.