PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2023 | 25 | z. 4 | 312--323
Tytuł artykułu

Polish Foreign Trade of Agricultural and Food Products during the Covid-19 Pandemic

Warianty tytułu
Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w okresie pandemii Covid-19
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
In the research on the impact of the COVID-19 pandemic on the economic situation in agriculture, the demand and supply channels are distinguished. They indicate how restrictions on economic activity translate into the volume and structure of production and the demand for agricultural products. The aim of the research was to identify and assess the impact of the COVID-19 pandemic on Polish agriculture through the transmission channel of foreign trade. The research period covered the years of 2017-2022. The primary research tool used was time series indicator analysis. During the pandemic, changes in foreign trade were limited only to short-term disruptions, which intensified in the first wave of COVID-19 (2020, second quarter). Trade in agri-food products turned out to be more resistant to shocks caused by the pandemic compared to trade in non-agricultural sectors. Therefore, disruptions on foreign markets did not significantly affect the production and economic situation of Polish agriculture. In the second quarter of 2020, the value of exports of agri-food goods decreased by 2.8% compared to the previous quarter. As it comes to other groups of goods, export values were lower by 7.2-40.1%. At the same time, the value of imports of agri-food goods was lower by 6.1% compared to the previous quarter. Imports of other goods collapsed much more severely as decrease in the value of imported goods ranged from 8.4 to 47.4%.(original abstract)
W badaniach na wpływem pandemii COVID-19 na sytuację ekonomiczną rolnictwa wyróżnia się kanały popytowe i podażowe. Wskazują one, w jaki sposób ograniczenia w działalności gospodarczej przekładają się na wielkość i strukturę produkcji, a popyt na produkty rolne. Celem badań była identyfikacja i ocena wpływu pandemii COVID-19 na polskie rolnictwo przez kanał transmisji w postaci handlu zagranicznego. Okres badawczy obejmował lata 2017-2022. Podstawowym narzędziem badawczym była analiza wskaźnikowa szeregów czasowych. W czasie pandemii zmiany w handlu zagranicznym ograniczyły się tylko do krótkoterminowych zakłóceń, które nasiliły się w pierwszej fali COVID-19 (drugi kwartał 2020 rok). Handel produktami rolno-spożywczymi okazał się bardziej odporny na wstrząsy wywołane pandemią w porównaniu z handlem w sektorach pozarolniczych. Tym samym, zakłócenia na rynkach zagranicznych nie wpłynęły istotnie na sytuację produkcyjno- ekonomiczną polskiego rolnictwa. W drugim kwartale 2020 roku wartość eksportu towarów rolno-spożywczych zmniejszyła się o 2,8% w porównaniu do poprzedniego kwartału. W przypadku pozostałych grup towarów wartości eksportu były niższe o 7,2-40,1%. W tym samym okresie wartość importu towarów rolno-spożywczych była niższa o 6,1% w stosunku do poprzedniego kwartału. Import pozostałych towarów załamał się znacznie silniej, gdyż spadki wartości importowanych towarów wyniosły od 8,4 do 47,4%.(abstrakt oryginalny)
Rocznik
Tom
25
Numer
Strony
312--323
Opis fizyczny
Twórcy
  • University of Life Sciences - SGGW, Poland
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
  • Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Poland
Bibliografia
  • 1. Ambroziak Łukasz. 2020. Wpływ pandemii COVID-19 na handel rolno-spożywczy Polski: pierwsze doświadczenia (The impact of the COVID-19 pandemic on Poland's agri-food trade: first experiences). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 20 (4): 5-17. DOI: 10.22630/PRS.2020.20.4.18.
  • 2. Arita Shawn, Jason Grant, Sharon Sydow, Jayson Beckman. 2022. Has global agricultural trade been resilient under coronavirus (COVID-19)? Findings from an econometric assessment of 2020. Food Policy 107: 102204. DOI: 10.1016/j.foodpol.2021.102204.
  • 3. Beckman Jayson, Amanda M. Countryman. 2021. The importance of agriculture in the economy: impacts from COVID-19. American journal of agricultural economics 103 (5): 1595-1611. DOI: 10.1111/ajae.12212.
  • 4. Bułkowska Małgorzata. 2021. Polski handel zagraniczny produktami rolno-spożywczymi w dobie pandemii COVID-19 (Polish foreign trade in agri-food products during the COVID-19 pandemic). Przemysł Spożywczy 75 (9): 2-9. DOI: 10.15199/65.2021.9.1.
  • 5. Dudek Michał, Ruta Śpiewak. 2022. Effects of the COVID-19 pandemic on sustainable food systems: lessons learned for public policies? The case of Poland. Agriculture 12 (1): 61. DOI: 10.3390/agriculture12010061.
  • 6. Engemann Helena, Yaghoob Jafari. 2022. COVID-19 and changes in global agri-food trade. Q Open 2 (1): qoac013. DOI: 10.1093/qopen/qoac013.
  • 7. Gramza-Michałowska Anna, Bartosz Kulczyński. 2021. Kierunki zmian w gastronomii w pandemii (Directions of changes in gastronomy in the pandemic). Przemysł Spożywczy 75 (9): 10-12.
  • 8. GUS. (Centarl Statistical Office - CSO). 2017-2022. Biuletyn Statystyczny (Statistical Bulletin) 1/2017-12/2022. War-szawa: GUS.
  • 9. GUS. (Centarl Statistical Office - CSO). 2022. Rocznik Statystyki Międzynarodowej (International Statistics Year-book), https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/roczniki-statystyczne/roczniki-statystyczne/rocznik-statystyki-miedzynarodowej-2022,10,10.html, access: 1.08.2023.
  • 10. Hobbs Jill E. 2020. Food supply chains during the COVID-19 pandemic. Canadian Journal of Agricultural Economics 68 (2): 171-176. DOI: 10.1111/cjag.12237.
  • 11. Mikuła Aneta, Jacek Maśniak, Kinga Gruziel. 2022. The economic and production-related situation of Polish agricul-ture over the period from 2015-2021. Annals PAAAE XXIV (4): 143-154. DOI: 10.5604/01.3001.0016.0642.
  • 12. Mroczek Robert. 2020. Rynek mięsa w Polsce w dobie koronawirusa SARS-Cov-2 (The meat market in Poland in the era of the SARS-Cov-2 coronavirus). Zeszyty Naukowe SGGW w Warszawie. Problemy Rolnictwa Światowego 20 (3): 53-65. DOI: 10.22630/PRS.2020.20.3.17.
  • 13. Schmidhuber Josef, Jonathan Pound, Bing Qiao. 2020. COVID-19: Channels of transmission to food and agriculture. Rome: FAO. DOI: 10.4060/ca8430en.
  • 14. Szajner Piotr. 2020. Wpływ pandemii COVID-19 na sytuację na rynkach rolnych w Polsce (The impact of the COVID-19 pandemic on the situation on agricultural markets in Poland). Ubezpieczenia w Rolnictwie - Materiały i Studia 1 (73): 73-93.
  • 15. Szczepaniak Iwona, Łukasz Ambroziak, Jadwiga Drożdż. 2020. Wpływ pandemii COVID-19 na przetwórstwo spożywcze i eksport rolno-spożywczy Polski (The impact of the COVID-19 pandemic on food processing and agri-food exports in Poland). Ubezpieczenia w Rolnictwie - Materiały i Studia 1 (73): 117-139.
  • 16. WB (World Bank). 2023. World Development Indicators, https://databank.worldbank.org/home.aspx, access: 01.08.2023.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171680398

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.