PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | R. 6, nr 3, Supl. (20) | 17--21
Tytuł artykułu

Zróżnicowanie genetyczne szczepów drożdży fermentujących ksylozę

Warianty tytułu
Genetic Differentiation of Ksylose Fermenting Yeast Strains
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy podjęto próbę wykorzystania metody PCR do różnicowania gatunków drożdży fermentujących ksylozę: Pichia stipitis, Yamadazyma stipitis, Candida shehatae i Pachysolen łannophilus. (abstrakt oryginalny)
EN
In this study was made an attempt to use polymerase chain reaction (PCR) method to differentiation of ksylose fermenting yeast species: Pichia stipitis, Yamadazyma stipitis, Candida shehatae i Pachysolen tannophilus. (original abstract)
Rocznik
Strony
17--21
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
Bibliografia
  • 1] Baleiras Couto M.M., Hartog B.J., Huis in't Veld Hofstra H., Vossen J.M.B.M.: Identification of spoilage yeasts in a food-production chain by microsatellite polymerase chain reaction finger printing, Food Microbiol., 13, 59-67, 1996.
  • [2] Erlich H.A., Gelfand D., Sninský J.J.: Recent advances in the polymerase chain reaction, Science, 252, 1643-1651, 1991.
  • [3] Kurtzman C.P., Robnett C.J.: Phylogenetic relationships among species of Saccharomyces, Schizo- saccharomyces, Debaromyces and Schwanniomyces determined from partial ribosomal RNA se quences, Yeast, 7, 61- 72,1991.
  • [4] Lieckfeldt E., Meyer W., Bômer T.: Rapid identification and PCR differentiation of yeasts by DNA and PCR fingerprinting; J. Basic Microbiol., 33, 6, 413-426, 1993.
  • [5] Rose M.D., Winston F., Hieter P.: Methods in yeast genetics. A laboratory course manual, Cold Spring Harbor Laboratory Press, 1990.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171681532

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.