PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | R. 6, nr 3, Supl. (20) | 76--81
Tytuł artykułu

Stan fizjologiczny unieruchomionych komórek drożdży w czasie fermentacji etanolowej

Warianty tytułu
The Physiological State of Immobilized Yeast Cells in Ethanol Fermentation
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy określano wpływ stężenia alginianu glinu i alginianu wapnia oraz stężenia inokulum na stan fizjologiczny drożdży Saccharomyces cerevisiae V30 w czasie okresowej fermentacji etanolowej. Stwierdzono, że stan fizjologiczny komórek zależy od wszystkich trzech badanych parametrów. (abstrakt oryginalny)
EN
The influence of different alginate concentration and initial yeast concentration on the physiological state of cells in ethanol fermentation were investigated. Concentration of Al-alginate, Ca-alginate and initial cell population had influence on viability of cells. (original abstract)
Rocznik
Strony
76--81
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Rolnicza we Wrocławiu
Bibliografia
  • [1] Bednarski W.: Zastosowanie unieruchomionych komórek drożdży w procesach fermentacyjnych, Przem. Ferm. Owoc. Warz., 11-12, 1987, 4-6.
  • [2] Bryjak J., Noworyta A.: Charakterystyka aktywności katalitycznej acylazy penicylinowej w formie wolnej i stabilizowanej, Mat. V Ogólnokrajowej Sesji Nauk. Postępy Inżynierii Bioreaktorowej, Łódź 1993, 57-74.
  • [3] Gilson C., Thomas A., Hawkes F.: Gelling mechanism of alginate beads with and without immobili zed yeasts, Proc. Biochem. Internat., 6, 1990, 104-108.
  • [4] Smidsrod O., Skjäk-Brask G.: Alginate as immobilization matrix for cells, TibTech, 8, 1990, 71-78.
  • [5] Sroka W., Rzędowski W.: Metody unieruchamiania drobnoustrojów wykorzystywane w procesach fermentacji etanolowej, Przem. Ferm. Owoc. Warz., 11, 1991, 5-7
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171681798

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.