PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
30 (2023) | nr 4 (137) | 66--78
Tytuł artykułu

Freeze-Dried Raspberry Pomace: a Rich Reservoir of Polyphenols with Antioxidant and Protective Effects as a Promising Functional Food Additive

Warianty tytułu
Liofilizowane wytłoki z malin: bogate źródło polifenoli o działaniu przeciwutleniającym i ochronnym jako potencjalny dodatek do żywności funkcjonalnej
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. Raspberries (Rubus idaeus L.) hold significant importance in the food industry. Raspberry pomace, commonly regarded as a waste product during fruit processing, is a rich source of biologically active components. This study aimed to assess the detailed profile of polyphenols in fresh and freeze- dried raspberry pomace. Furthermore, we examined its potential to protect normal human gastric epithelial cells against oxidative stress in an H2O2-induced stress model. A qualitative and quantitative analysis of phenolic compounds was performed using the high-performance liquid chromatography coupled with mass spectrometry (HPLC-MS) method. Cell viability was assessed based on the integrity of lysosomal membranes (neutral red NR assay) and mitochondrial dehydrogenase activity (MTT). Additionally, the reducing potential (FRAP), the ability to scavenge free radicals in the DPPH• test and studies on ABC- HP021X cells based on the H2DCFDA test were evaluated.
Results and conclusion. It was found that the extract from freeze-dried raspberry pomace is a rich source of various polyphenolic compounds, including ellagitannins, epicatechin and anthocyanins. The extract was characterized by high antioxidant potential and exhibited a protective effect on human gastric epithelial cells against H2O2-induced cytotoxicity. Cell incubation with the extracts prior to oxidative stress induction attenuated H2O2-induced cytotoxicity in a concentration-dependent manner, and at a concentration of 250 μg/cm3, it abolished the detrimental effects of H2O2. Additionally, the extract at this concentration restored the redox status in cells with induced oxidative stress and reduced ROS levels to values similar to the control. Thus, raspberry pomace extracts may be considered a valuable food supplement. (original abstract)
Wprowadzenie. Malina (Rubus idaeus L.) ma duże znaczenie w przemyśle spożywczym. Wytłoki z malin, powszechnie uważane za odpad podczas przetwarzania owoców, są bogatym źródłem biologicznie aktywnych składników. Niniejsze badanie miało na celu ocenę szczegółowego profilu polifenoli w świeżych i liofilizowanych odpadach malin. Ponadto, zbadano potencjał tych pozostałości do ochrony normalnych ludzkich komórek nabłonka żołądka przed stresem oksydacyjnym wywołanym H2O2. Analizę jakościową i ilościową związków fenolowych przeprowadzono metodą wysokosprawnej chromatografii cieczowej sprzężoną ze spektrometrią mas (HPLC-MS). Oceniano żywotność komórek w oparciu o integralność błon lizosomów komórkowych (test czerwieni obojętnej NR) i aktywność dehydrogenazy mitochondrialnej (MTT). Oceniano również potencjał redukcyjny (FRAP) oraz zdolność do zmiatania wolnych rodników w teście DPPH i badaniach na komórkach ABC-HP021X na podstawie testu H2DCFDA.
Wyniki i wnioski. Stwierdzono, że ekstrakt z liofilizowanych wytłoków malinowych jest bogatym źródłem różnych związków polifenolowych, w tym elagotanin, epikatechiny i antocyjanów. Ekstrakt charakteryzował się wysokim potencjałem antyoksydacyjnym i wykazywał działanie ochronne na komórki nabłonka ludzkiego żołądka przed cytotoksycznością indukowaną H2O2. Inkubacja komórek ekstraktami przed wywołaniem stresu oksydacyjnego osłabiała cytotoksyczność indukowaną H2O2 w sposób zależny od stężenia a przy stężeniu 250 μg/cm3 znosiła niekorzystne działanie H2O2. Dodatkowo ekstrakt w tym stężeniu przywracał status redoks w komórkach z indukowanym stresem oksydacyjnym i obniżał poziom ROS do wartości zbliżonych do kontroli. Można więc przypuszczać, że wytłoki malinowe mogą być wartościowym dodatkiem do żywności. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
66--78
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
  • Uniwersytet Medyczny w Lublinie
Bibliografia
  • [1] Anderson J. W., Baird P., Davis Jr R. H., Ferreri, S., Knudtson M., Koraym, A.,Waters V., Williams C. L.: Health Benefits of Dietary Fiber. Nutr. Rev. 2009, 67 (4), 188-205.
  • [2] Banc R., Rusu M. E., Filip L., Popa D.-S.: The Impact of Ellagitannins and Their Metabolites through Gut Microbiome on the Gut Health and Brain Wellness within the Gut-Brain Axis. Foods 2023, 12 (2),
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171687244

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.