PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
30 (2023) | nr 4 (137) | 94--114
Tytuł artykułu

Physicochemical Properties of Innovative Multicomponent Dietary Supplements

Warianty tytułu
Fizykochemiczne właściwości innowacyjnych wieloskładnikowych suplementów diety
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. In recent years, dietary supplements have become the subject of interest among consumers, food producers and the pharmaceutical industry. Dietary supplements are not medicinal products and are not considered as such. However, the majority of society in many countries treats dietary supplements as equal to medicinal products. The article draws attention to innovative dietary supplements containing many ingredients from exotic plants, which have not been used in supplements to such an extent so far. The aim of this study was to determine the physicochemical properties of multi-ingredient Purella Super Mix dietary supplements. These supplements are produced by Purella Food, and the series includes five products with various advertised effects on the human body. Purella Super Mix products were characterized in terms of their composition and the resulting importance for human health. A number of physicochemical analyzes of Purella Super Mix were carried out, which have not been published to this extent before. Water content, water activity, bulk density and the angle of repose and cone angle were measured, as well as the Hausner ratio and the Carr index were determined. These properties deliver important information both for the technological process and for subsequent stages of the product life cycle.
Results and conclusions. The results of the research on the physicochemical properties of innovative multi-ingredient dietary supplements can be used to predict the durability of these products and to design the packaging that takes into account the behavior of supplements during storage. The results obtained may also constitute the basis for further research on improving the composition and properties of multiingredient dietary supplements. (original abstract)
Wprowadzenie. W ostatnich latach suplementy diety są przedmiotem zainteresowania tak konsumentów jak i producentów żywności i przemysłu farmaceutycznego. Suplementy diety nie są produktami leczniczymi, i za takie nie są uznawane. Jednak większość społeczeństwa w wielu krajach traktuje suplementy diety na równi ze środkami leczniczymi. W artykule zwrócono uwagę na innowacyjne suplementy diety zawierające w swoim składzie wiele składników pochodzących z roślin tropikalnych, które do tej pory nie były w tak dużym stopniu wykorzystywane w suplementach. Celem niniejszej pracy było określenie fizykochemicznych właściwości wieloskładnikowych suplementów diety Purella Super Mix. Suplementy te są produkowane przez firmę Purella Food, a w skład tej serii wchodzi pięć produktów o zróżnicowanym działaniu. Dokonano charakterystyki produktów Purella Super Mix pod kątem ich składu i wynikającego stąd znaczenia dla zdrowia człowieka. Przeprowadzono szereg analiz fizykochemicznych Purella Super Mix, które do tej pory w takim zakresie nie były publikowane. Zbadano zawartość wody, aktywność wody, gęstość nasypową oraz kąt zsypu i nasypu, określono współczynnik Hausnera i indeks Carr'a które stanowią ważną informację tak dla procesu technologicznego, jak i dla kolejnych etapów cyklu życia wyrobu.
Wyniki i dyskusja. Wyniki badań właściwości fizykochemicznych innowacyjnych wieloskładnikowych suplementów diety mogą być wykorzystane do prognozowania trwałości tych produktów oraz projektowania opakowań uwzględniających zachowanie suplementów podczas przechowywania. Uzyskane wyniki mogą również stanowić podstawę do dalszych badań nad doskonaleniem składu i właściwości wieloskładnikowych suplementów diety. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
94--114
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
Bibliografia
  • [1] Abdullah E. C.: The use of bulk density measurements as flowability indicator, Powders Technol., 1999, 102 (2), 151-165.
  • [2] Abdullah E. C., Salam A. M., Aziz A. R.: Cohesiveness and Flowability Properties of Silica Gel Powder. Physics Int., 2010, 1 (1), 16-21.
  • [3] Al Ameri A., Al Shaibani F.Y., Cheruth A.J., Al-Awad A.I., Salem Al-Yafei M.A., Karthishwaran K., Kurup S.S.: Comparative phytochemical analysis of Moringa oleifera and Moringa peregrina. Pharmacology, 2014, 3, 216-221.
  • [4] Anh N.H., Kim S.J., Long N.P., Min J.E., Yoon J.C., Lee E.G., Kim M., Yang Y.Y., Son E.Y., Yoon S.J., Diem N.C., Kim H.M., Kwon S.W.: Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials. Nutrients, 2020, 12,
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171687262

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.