PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
30 (2023) | nr 4 (137) | 168--183
Tytuł artykułu

The Phenolic Profile of Rapeseed Honey Enriched with Melilotus Albus Flowers and its Inhibitory Effect on Rat Platelet Aggregation

Warianty tytułu
Profil związków fenolowych miodu rzepakowego wzbogaconego dodatkiem kwiatów Melilotus albus oraz jego wpływ na agregację płytek krwi szczurów
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. The Melilotus plants are highly valued in herbal medicine, recommended for the prevention and treatment of thrombotic vein inflammation and varicose veins. Their health-promoting properties primarily result from the presence of coumarin and its derivatives. The aim of the study was to determine whether honey enriched with dried Melilotus albus flowers has the ability to inhibit platelet aggregation. The inhibitory activity of rapeseed honey (control sample), rapeseed honey enriched with 1 % w/w of M. albus dried flowers and pure coumarin were evaluated against ADP (5 μМ) and collagen (2 μg/ml) induced aggregation of rat platelets. Platelet aggregation was measured by the turbidimetric method. Moreover, the quantitative polyphenolic profile determined using HPLC-PDA and volatile compounds profiles obtained by GC-MS methods for rapeseed and M. albus enriched honey were compared to identify the chemical factors that limit platelet aggregation.
Results and conclusions. A beneficial, dose-dependent effect of enriched honey on the inhibition of the aggregation process was demonstrated, and for the highest concentration used (20 %), the inhibition of aggregation induced by ADP and collagen amounted to 75 % and 90%, respectively. A weaker inhibitory effect was found for pure rapeseed honey at 20 % concentration - 40 % and 55 % of inhibition, respective- ly and pure coumarin (0.5 mg/ml) - 44 % and 20 %, respectively. The results obtained demonstrated that rapeseed honey enriched with M. albus flowers possesses antiplatelet activity resulting from the synergistic effect of coumarin and other bioactive compounds occurred in dried M. albus flowers, including phenolic and volatile components.. However, the mechanism of this action needs further study. (original abstract)
Wprowadzenie. Rośliny z rodzaju Melilotus są bardzo cenione w ziołolecznictwie, polecane w profilaktyce i leczeniu zakrzepowego zapalenia żył oraz żylaków. Ich właściwości prozdrowotne wynikają przede wszystkim z zawartości kumaryny i jej pochodnych. Celem pracy było określenie, czy miód wzbogacony dodatkiem suszonych kwiatów Melilotus albus wykazuje zdolność do hamowania agregacji płytek krwi. Aktywność hamującą miodu rzepakowego (próba kontrolna), miodu rzepakowego wzbogaconego 1 % m/m dodatkiem suszonych kwiatów M. albus i czystej kumaryny oceniano wobec agregacji płytek krwi szczurów indukowanej ADP (5 µМ) i kolagenem (2 µg/ml). Agregację płytek krwi mierzono metodą turbidymetryczną. Ponadto, ilościowy profil polifenolowy wyznaczony metodą HPLC-PDA i profil lotnych składników zapachowych określony metodą GC-MS dla miodu rzepakowego i wzbogaconego M. albus został porównany w celu ustalenia czynników chemicznych hamujących agregację płytek krwi.
Wyniki i wnioski. Przy najwyższym zastosowanym stężeniu (20 %) hamowanie agregacji indukowanej ADP i kolagenem wyniosło odpowiednio 75 % i 90 %. Słabszy efekt stwierdzono dla czystego 20 % miodu rzepakowego, odpowiednio - 40 % i 55 % oraz czystej kumaryny (0,5 mg/ml), odpowiednio 44 % i 20 %, wobec ADP oraz kolagenu. Uzyskane wyniki wykazały, że miód rzepakowy wzbogacony dodatkiem kwiatów M. albus wykazuje zdolność do hamowania agregacji płytek krwi, co wynika z synergicznego działania kumaryny oraz innych biologicznie aktywnych związków występujących w suszonych kwiatach M. albus, w tym związków fenolowych i lotnych. Mechanizm tego działania wymaga jednak dalszych badań. (abstrakt oryginalny)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
168--183
Opis fizyczny
Twórcy
  • Politechnika Krakowska; Uniwersytet Rzeszowski
  • Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki, Lwów, Ukraina
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Lwowski Uniwersytet Narodowy im. Iwana Franki, Lwów, Ukraina
  • Uniwersytet Rzeszowski
Bibliografia
  • [1] Afroz R., Tanvir E.M., Little P.J.: Honey-derived Flavonoids: Natural Products for the Prevention of Atherosclerosis and Cardiovascular Diseases. Clin. Exp. Pharmacol. 2016, 6 (3),
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171687316

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.