PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
31 (2024) | nr 1 (138) | 113--133
Tytuł artykułu

Analiza właściwości fizykochemicznych i charakterystyka spektrofotometryczna wybranych olejów roślinnych

Warianty tytułu
Analysis of Physicochemical Properties and Spectrophotometric Characteristics of Selected Vegetable Oils
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Wprowadzenie. Oleje roślinne są znanym źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (MUFA i PUFA). Rosnący popyt na oleje roślinne, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, zwiększa wykorzystanie do ich pozyskiwania coraz to nowych roślin oleistych. W niniejszej pracy zbadano właściwości fizykochemiczne (gęstość, pH, współczynnik załamania światła, lepkość dynamiczna, kąt zwilżania, napięcie powierzchniowe, barwę) oraz przeprowadzono analizę spektroskopową i określono własności przeciwutleniające. Do wyznaczenia wskazanych parametrów zastosowano proste i łatwo dostępne metody analityczne, które dostarczają kluczowych informacji o właściwościach olejów oraz służą jako wskaźniki do oceny ich jakości. Do badań wybrano sześć komercyjnie dostępnych olejów: z nasion wiesiołka dwuletniego (Oenothera paradoxa), z nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum), z pestek dyni (Cucurbita oleo), z nasion lnu (lniany) (Linum usitaissimum L.), z nasion lnianki ozimej (rydzowy) (Camelina silvestris) oraz z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa).
Wyniki i wnioski. Przeprowadzone badania dostarczyły istotnych spostrzeżeń dotyczących zależności między wyznaczonymi parametrami olejów roślinnych. Dodatnia korelacja między gęstością a współczynnikiem załamania światła jednocześnie podkreśla wpływ składu kwasów tłuszczowych na te właściwości. Zaobserwowana różnorodność barw przebadanych olejków podkreśla unikalny skład barwników charakterystyczny dla każdego oleju. Stwierdzono, że pH olejów roślinnych stanowi kluczowy wskaźnik, odzwierciedlający poziom kwasowości w oleju. Korelacja między kątem zwilżania a napięciem powierzchniowym ujawniła skomplikowane interakcje powierzchniowe. (abstrakt oryginalny)
EN
Introduction. Vegetable oils are a known source of mono- and polyunsaturated fatty acids (MUFA and PUFA). The growing demand for vegetable oils, rich in unsaturated fatty acids, increases the use of new oil plants to obtain them. In this study, the physicochemical properties (density, pH, refractive index, dynamic viscosity, contact angle, surface tension, color) were examined, a spectroscopic analysis was carried out and antioxidant properties were determined. In order to determine the indicated parameters, simple and easily accessible analytical methods were used, which provide key information about the prop- erties of oils and serve as indicators for assessing their quality. Six commercially available oils were selected for the study: evening primrose seeds (Oenothera paradoxa), milk thistle seeds (Silybum marianum), pumpkin seeds (Cucurbita oleo), linseed (Linum usitaissimum L.), winter camelina seeds (Camelina silvestris) and black cumin seeds (Nigella sativa).
Results and conclusions. The conducted research provided significant insights into the relationship between the determined parameters of vegetable oils. The positive correlation between density and refractive index also highlights the influence of fatty acid composition on these properties. The observed diversity of colors of the oils tested highlights the unique composition of dyes characteristic of each oil. It was ound that the pH of vegetable oils is a key indicator reflecting the level of acidity in the oil. The correlation between contact angle and surface tension revealed complex surface interactions. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
113--133
Opis fizyczny
Twórcy
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Bibliografia
  • [1] Abramovič H., Klofutar C.: The temperature dependence of dynamic viscosity for some vegetable oils. Acta Chim. Slov., 1998, 45(1), 69-77.
  • [2] Ackman R.G., Agustin Y.T.V., Alexandersen K.A., Basiron Y.: Fish Oils. In Bailey's Industrial Oil and Fat Products Sixth Edition . Wiley-Interscience, 2005, vol.3. pp 279-318.
  • [3] Ajayi I.A., Oderinde R.A., Kajogbola D.O., Uponi J.I.: Oil content and fatty acid composition of some underutilized legumes from Nigeria. Food Chem., 2006, 99(1), 115-120.
  • [4] Amat Sairin M., Abd Aziz S., Yoke Mun C., Khaled A.Y., Rokhani F.Z.: Analysis and prediction of the major fatty acids in vegetable oils using dielectric spectroscopy at 5-30 MHz. PloS One, 2022, 17(5),
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171687346

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.