PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
31 (2024) | nr 2 (139) | 141--157
Tytuł artykułu

He State of Knowledge on Food Safety and Food Waste among Young Consumers - Part 2

Warianty tytułu
Stan wiedzy na temat bezpieczeństwa i marnowania żywności wśród młodych konsumentów - Część 2
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Background. Nutrition is one of the most important lifestyle factors that can affect health and disease development. Eating behavior that takes into account proper hygiene habits can be an effective method of preventing most food-borne diseases. With the dynamic development of global food markets and the increased availability of food, especially in high developed countries, there is a progressive phenomenon related to irrational food management at all stages of the food chain. This has both environmental, economic, ethical and social consequences. The aim of the study was to determine the level of knowledge of young consumers about food safety and food-related conditions, as well as food losses and waste.
Results and conclusions. Among the respondents, the biggest group comprised young consumers aged 15 ÷ 26, living mainly in rural areas. The object of interest of the research team was to determine the state of knowledge about food safety and food, the impact of food loss and waste on food safety, and how to reduce the risk of purchasing and consuming unsafe food. In addition, it was determined what type of information is checked on packages when shopping. It was shown that young consumers are nutritionally knowledgeable and pay attention to food labels. Consideration should be given to educating students about safety, the quality of the food they choose, and reducing food waste and its consequences. (original abstract)
Wprowadzenie. Żywienie należy do jednego z ważniejszych czynników stylu życia mogących mieć wpływ na stan zdrowia i rozwój chorób. Zachowania żywieniowe uwzględniające prawidłowe nawyki higieniczne mogą stanowić skuteczną metodę zapobiegania większości chorób przenoszonych przez żywność. Wraz z dynamicznym rozwojem światowych rynków żywności oraz zwiększoną dostępnością do żywności szczególnie w krajach wysokorozwiniętych obserwuje się postępujące zjawisko związane z nieracjonalnym gospodarowaniem żywnością na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego. Mają one swoje konsekwencje zarówno środowiskowe, ekonomiczne, etyczne i społeczne. Celem pracy było określenie poziomu wiedzy na temat bezpieczeństwa żywności oraz strat i marnowania żywności wśród młodych dorosłych.
Wyniki i wnioski. Wśród ankietowanych, dominowali młodzi konsumenci w wieku 15 ÷ 26 lat zamieszkujący tereny głównie tereny wiejskie. Przedmiotem zainteresowanie zespołu badawczego było określenie stanu wiedzy na temat bezpieczeństwa żywnościowego i żywności, wpływ strat i marnowania żywności na bezpieczeństwo żywnościowe oraz sposób ograniczenia ryzyka zakupu i spożycia niebezpiecznej żywności. Ponadto określono jaki rodzaj informacji sprawdzany jest na opakowaniach podczas zakupów. Wykazano, że młodzi konsumenci posiadają wiedzę żywieniową i zwracają uwagę na etykiety produktów spożywczych. Należy rozważyć edukację uczniów na temat bezpieczeństwa, jakości wybieranej żywności oraz ograniczenia marnowania żywności i jego konsekwencji. (abstrakt oryginalny)
Rocznik
Numer
Strony
141--157
Opis fizyczny
Twórcy
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
autor
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
autor
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
Bibliografia
  • 1] Aydin H. Aydin C.: Investigating consumers' food waste behaviors: An extended theory of planned behavior of Turkey sample. Cleaner Waste Systems, 2022, 3,
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000171695985

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.