PL
|
EN
Szukaj
Przeglądaj
Pomoc
O nas
test
Preferencje
Polski
English
Język
Widoczny
[Schowaj]
Abstrakt
10
20
50
100
Liczba wyników
Numer - szczegóły
Adres strony
Kopiuj
Czasopismo
Żywność: nauka - technologia - jakość
Rocznik
16 (2009)
Tom
---
Numer
nr 4 (65)
Identyfikatory
Okładka
Zawartość wolumenu
nr 4 (65)
artykuł:
Właściwości przeciwutleniające wybranych warzyw z upraw ekologicznych i konwencjonalnych w redukcji stresu oksydacyjnego
(
Prędka A.
,
Gronowska-Senger A.
), s. 9-18
artykuł:
Influence of Lipid Stabilization on the Retention of Available Lysine and Methionine in Stored Raw Polish Sausage
(
Hęś M.
,
Korczak J.
,
Pyrcz J.
,
Kowalski R.
), s. 19-25
artykuł:
Wpływ mannanoligosacharydów na status zdrowotny i jakość mięsa kurcząt brojlerów
(
Lipiński K.
,
Tywończuk J.
,
Siwicki A.
), s. 26-33
artykuł:
Zawartość składników odżywczych i profil kwasów tłuszczowych mięsa i wybranych wędlin z ekologicznej produkcji świń
(
Grelak E. R.
,
Kowalczuk E.
), s. 34-40
artykuł:
The Influence of Inulin Addition as Fat Substitute on Reducing Energy Value and Consumer Acceptance of Model Pork Meatballs
(
Flaczyk E.
,
Górecka D.
,
Kobus J.
,
Szymandera-Buszka K.
), s. 41-46
artykuł:
Akceptacja genetycznych modyfikacji w produkcji żywności o zwiększonej zawartości witamin i składników mineralnych na przykładzie ryżu
(
Jeżewska-Zychowicz M.
), s. 47-54
artykuł:
Wpływ lipidów żółtka jaja kurzego wzbogaconego w izomery sprzężonego kwasu linolowego na proliferację komórek MCF-7
(
Koronowicz A.
,
Dulińska-Litewka J.
,
Pisulewski P. M.
,
Laidler P.
), s. 55-61
artykuł:
Właściwości sensoryczne a zawartość tanin w fermentowanych i ekstrudowanych preparatów łubinowych
(
Lampart-Szczapa E.
,
Konieczny P.
,
Kossowska I.
,
Nogala-Kałucka M.
,
Zawirska-Wojtasiak R.
,
Hoffmann A.
), s. 62-69
artykuł:
Natywne antyoksydacyjne biokomponenty preparatów łubinowych
(
Nogala-Kałucka M.
,
Lampart-Szczapa E.
,
Krzyżostaniak I.
,
Siger A.
), s. 70-78
artykuł:
Wartość odżywcza i ocena organoleptyczna ciastek wzbogaconych w susz grzybowy shiitake Lentinula edodes
(
Reguła J.
), s. 79-85
artykuł:
Ocena skażenia ołowiem zbóż, przetworów zbożowych i ziemniaków z regionu lubelskiego
(
Kot A.
,
Zaręba S.
,
Wyszogrodzka-Koma W.-K.
), s. 86-91
artykuł:
Charakterystyka tokochromanoli w wybranych produktach przemysłu mleczarskiego z dodatkiem olejów roślinnych
(
Pikul J.
,
Nogala-Kałucka M.
,
Siger A.
), s. 92-99
artykuł:
Możliwości odzyskiwania i praktycznego wykorzystania związków fenolowych z produktów odpadowych: z wytłoków z czarnej porzeczki i aronii oraz z chmielin
(
Baranowski K.
,
Baca E.
,
Salamon A.
,
Michałowska D.
,
Meller D.
,
Karaś M.
), s. 100-109
artykuł:
The Effect of Vegetation Period on Contents of Elements Affecting Antioxidant Capacity of Extracts from Ginkgo biloba L
(
Kobus J.
,
Flaczyk E.
,
Krejpcio Z.
,
Staniek H.
), s. 110-115
artykuł:
Wybrane parametry jakościowe winogron uprawianych w Polsce Południowej
(
Krośniak M.
,
Gąstoł M.
,
Banach P.
,
Pytel A.
), s. 116-121
artykuł:
Wpływ warunków technologicznych produkcji chleba pszennego na stopień rozkładu kwasów fitynowych
(
Baca E.
,
Skibniewska K.
,
Baranowski K.
,
Zakrzewski J.
,
Słowik E.
,
Meller D.
,
Karaś M.
,
Mielcarz M.
), s. 122-132
artykuł:
Aktywność przeciwrodnikowa ekstraktów szałwii i rozmarynu
(
Woźniak M.
,
Ostrowska K.
,
Szymański Ł.
,
Wybieralska K.
,
Zieliński R.
), s. 133-141
artykuł:
Porównanie zawartości związków bioaktywnych w winach czerwonych pochodzących z różnych krajów europejskich
(
Czech A.
,
Malik A.
,
Pitucha I.
,
Woźnica A.
), s. 142-148
artykuł:
Wpływ wysokich ciśnień na zawartość sacharydów w sokach z marchwi utrwalonych technologią HPP
(
Żyngiel W.
,
Kolenda H.
), s. 149-162
artykuł:
Wpływ suplementacji ekstraktem z czerwonego wina na właściwości antyoksydacyjne i fibrynolityczne u ludzi
(
Mielcarz G.
,
Barinow-Wojewódzki A.
,
Linke K.
), s. 163-169
artykuł:
Ocena strawności nowego preparatu skrobi modyfikowanej fizycznie w badaniach na szczurach
(
Anioła J.
,
Le Thanh J.
,
Lewandowicz G.
), s. 170-174
artykuł:
Wpływ suplementacji diety fruktanami typu inuliny i chromem(III) na wskaźniki gospodarki magnezem u szczura
(
Krejpcio Z.
,
Wójciak R. W.
,
Staniek H.
,
Wiśniewska J.
), s. 175-182
artykuł:
Wpływ chromu (III) na metabolizm kwasów tłuszczowych oraz ekspresję genów szlaku insulinowego w komórkach mięśniowych myszy linii C2C12
(
Lewicki S.
,
Rattman D.
,
Kurył T.
,
Snochowski M.
,
Dębski B.
), s. 183-194
artykuł:
Styl życia - aktywność fizyczna, preferencje żywieniowe dzieci kończących szkołę podstawową
(
Zimna-Walendzik E.
,
Kolmaga A.
,
Tafalska E.
), s. 195-203
artykuł:
Zwyczaje młodzieży akademickiej dotyczące spożywania napojów - badania wstępne
(
Gawęcki J.
,
Twardowska M.
,
Łoboda D.
), s. 204-210
artykuł:
Częstość spożycia napojów energetyzujących, a aktywność fizyczna i występowania nadwagi i otyłości wśród młodzieży licealnej
(
Bajerska J.
,
Woźniewicz M.
,
Jeszka J.
,
Wierzejska E.
), s. 211-217
artykuł:
Akceptacja żywności niekonwencjonalnej przez młodych konsumentów
(
Steinka I.
), s. 218-226
artykuł:
Zwyczaje żywieniowe studentów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie stosujących diety alternatywne
(
Semeniuk W.
), s. 227-235
artykuł:
Badania zwyczajów żywieniowych studentów polskich i belgijskich
(
Skibniewska K. A.
,
Radzymińska M.
,
Jaworska M. M.
,
Babicz-Zielińska E.
), s. 250-258
artykuł:
Ocena wartości odżywczej zestawów obiadowych przygotowanych w stołówce akademickiej
(
Dymkowska-Malesa M.
,
Bać A.
,
Plawgo A.
,
Zgórska K.
), s. 259-263
artykuł:
Ocena wpływu suplementacji diety witaminami A, E i C na ich zawartość w osoczu krwi osób starszych
(
Matuszewski T.
,
Kłos K.
,
Kędziora J.
,
Rutkowski M.
,
Tokarski S.
), s. 264-270
artykuł:
Wpływ wybranych czynników na zakup i stosowanie przez osoby starsze witaminowo-mineralnych suplementów diety
(
Saran A.
,
Duda G.
), s. 271-277
artykuł:
Interakcje między składnikami suplementów diety na przykładzie kwercetyny i witaminy C
(
Gliszczyńska-Świgło A.
,
Szymusiak H.
), s. 278-285
artykuł:
Ocena zawartości witamin w całodziennych racjach pokarmowych kobiet o prawidłowej masie ciała oraz z nadwagą i otyłością
(
Stefańska E.
,
Ostrowska L.
,
Czapska D.
,
Karczewski J.
), s. 286-294
artykuł:
Suplementy magnezu i potrzeba ich stosowania w dietach dzieci zdrowych i z celiakią
(
Wojtasik A.
,
Kunachowicz H.
,
Socha J.
), s. 295-302
artykuł:
Zawartość składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych kobiet i mężczyzn stosujących dietę tradycyjną i "optymalną" - analiza porównawcza
(
Bolesławska I.
,
Przysławski J.
,
Schlegel-Zawadzka M.
,
Grzymisławski M.
), s. 303-311
artykuł:
Potencjał antyoksydacyjny racji pokarmowych pacjentów ze zdiagnozowanymi chorobami układu krążenia
(
Człapka-Matyasik M.
,
Kostrzewa-Tarnowska A.
,
Bajerska J.
), s. 312-319
artykuł:
Postawy osób dorosłych wobec żywności funkcjonalnej w zależności od wieku i płci
(
Górecka D.
,
Czarnocińska J.
,
Idzikowski M.
,
Kowalec J.
), s. 320-326
artykuł:
Zasadność stosowania odżywek przez reprezentantów kadry narodowej seniorów podnoszenia ciężarów na zgrupowaniu treningowym
(
Szczepańska B.
,
Malczewska-Lenczowska J.
,
Gajewski J.
), s. 327-336
artykuł:
Zmiany stężenia aldosteronu w osoczu podczas rehydratacji prowadzonej po działaniu stresu ciepła: wpływ rodzaju stosowanego napoju
(
Pokora I.
,
Poprzęcki S.
), s. 337-344
artykuł:
Ocena wpływu składu diety i jej uzupełniania wybranymi składnikami mineralnymi na stężenie kortykosteronu i bilans wodny u samców szczura
(
Podlaszewska G.
,
Friedrich M.
,
Sadowska J.
), s. 345-351
artykuł:
Wpływ treningu i dodatku witaminy C na zawartość składników mineralnych w wątrobie szczurów
(
Gralak M. A.
,
Bertrandt J.
,
Kłos A.
,
Stryczek A. B.
,
Dębski B.
), s. 352-360
artykuł:
Ocena wpływu składu diety i jej uzupełniania witaminami z grupy B na stężenie insuliny i wybranych wskaźników przemian białkowych u samic szczura
(
Friedrich M.
,
Sadowska J.
,
Goluch-Koniuszy Z.
), s. 361-367
artykuł:
Wpływ diety z dodatkiem fruktozy i sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) na masę ciała i wątroby oraz stężenie aminotransferazy alaninowej (ALT) u szczurów
(
Maślak E.
,
Kostogrys R. B.
,
Franczyk-Żarów M.
,
Pisulewski P. M.
), s. 368-374
artykuł:
Ocena stosowania suplementów diety pochodzenia naturalnego w celach prozdrowotnych przez osoby dorosłe
(
Schlegel-Zawadzka M.
,
Barteczko M.
), s. 375-387
artykuł:
Wpływ marki na akceptację cech sensorycznych jogurtów
(
Kabacińska A.
,
Babicz-Zielińska E.
), s. 388-394
rozwiń roczniki
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.