PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | nr 459 | 29--35
Tytuł artykułu

Badania kinetyczne nad rozkładalnością biologiczną wybranych surfaktantów

Autorzy
Warianty tytułu
Kinetic Investigation of Biological Decomposition of Selected Surfactants
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy jest zbadanie przebiegu degradacji, w warunkach naturalnych rzeki Wisły, surfaktantów używanych do produkcji proszków do prania oraz roztworów myjących i czyszczących.
EN
The author has dealt in her research with non-ion and anion surfactants of Polish origin. The Vistula River water samples have been examined and the degree of surfactants biological decomposition has been determined by measuring surface tension appluing the Wilhclmy plate method. It follows from the research that for the examined surfactants the time of adaptation of microorganism in our habitat lasts 2-4 days except for Rokaphenols - 8 days. Stremid DK is the most active and decomposes fastest among the investigated surfactants. Its biological degradation is completed in four days. 6 to 10 days is the time in which the following surfactants are fully biodegraded: Malester X-12, Deterol-Z, Stremid DO and R-5. Gamol LD3-4 is degraded in 100% after 30 days and sulfasuccinate N- -5/30 in 90%. Rokaphenols degrade only in 10% in the 30 days period. (original abstract)
Słowa kluczowe
Rocznik
Numer
Strony
29--35
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Dziennik Ustaw 1979, nr 41, poz. 214.
  • Fuhrmann R., Van Pepen J., Ford W., Degradation of Straight Chain ABS, "Soap and Chemical Specialties" 1964, No. 40.
  • Ruiz Cruz J., Influencia de la concentracion de ternsioactivo y de la aclimaction previa de los microorganismos en la biodegradacion de aqeutes Cationicos en aqua de no, "Grosas y Aceites" 1979, nr 30.
  • Temple A.R., The Safety of Detergents, "Soap Cosmetics and Chemical Specialties" 1978.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000001780

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.