PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | nr 803 Zmiana warunkiem sukcesu : wyzwania dla kadry kierowniczej najwyższego szczebla | 21--29
Tytuł artykułu

Bariery podatności przedsiębiorstwa na zmiany

Warianty tytułu
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł zawiera wyniki badań diagnozujących podatność przedsiębiorstw na zmiany spowodowane dynamicznym charakterem otoczenia rynkowego. Metodyka badań była zaproponowana na konferencji w Ustroniu w 1997r. Badaniami objęto następujące grupy owych uwarunkowań: organizacyjne (19 cech szczegółowych), motywacyjne (27 cech szczegółowych) oraz kulturowe (33 cechy szczegółowe). Ze względu na ograniczenia objętości opracowania postawione przez organizatorów konferencji, w artykule zostaną zaprezentowane tylko te z objętych badaniami czynników, które okazały się barierami podatności przedsiębiorstw na zmiany. (abstrakt oryginalny)
Twórcy
Bibliografia
  • Borkowska S. (1985): System motywowania w przedsiębiorstwie. PWE, Warszawa.
  • Browman C., Asch D. (1992): Strategia management. Macmillan, London.
  • Carnall C.A. (1990): Managing change in organizations Prentice Hall International, London.
  • Czerska M., Rutka R. (1997): Metoda diagnozowania zdolności przedsiębiorstwa do uczenia się [w:] Metody i techniki diagnozowania systemu zarządzania przedsiębiorstwem. Wyd. Akademii Ekonomicznej w Katowicach.
  • Drucker P. (1994): Praktyka zarządzania, AE Kraków.
  • Judson A.S. (1991): Changing behavior in organization. Minimizing resistance to change, B. Blackwell Inc., Cambridge, Mas.
  • McGinnis A.L. (1992): Sztuka motywacji, Vocatio, Warszawa.
  • Rutka R. (1996): Organizacja przedsiębiorstw. Przedmiot projektowania, Wyd. Uniwersytetu Gdańskiego, Gdańsk.
  • Webber R.A. (1984): Zasady zarządzania organizacjami, PWE, Warszawa.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000005226

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.