PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | nr 3 | 147--154
Tytuł artykułu

Żywność modyfikowana genetycznie

Warianty tytułu
The Genetically Modified Food
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przedmiotem artykułu jest charakterystyka roślin i zwierząt transgenicznych. Modyfikacje genetyczne mogą dotyczyć wszystkich etapów produkcji żywności: paszy dla zwierząt, surowców roślinnych i zwierzęcych, produktów przetworzonych, dodatków do żywności, mikroorganizmów. Produkty otrzymywane z roślin transgenicznych są stopniowo wprowadzane na rynek. Produkty pochodzące od transgenicznych zwierząt nie są wykorzystywane jako środki spożywcze. Konsumenci łatwiej akceptują stosowanie inżynierii genetycznej u roślin i drobnoustrojów niż u zwierząt.
EN
Genetic modifications can be introduced at all stages of food production: animal feed, vegetable and animal raw materials, processed products, food additives, microorganisms. Products made on the basis of transgenic plants are gradually introduced into the market. At present several products of that kind are in industrial use. From the literature it follows that although no product originating from a transgenic animal is used as a food product, many of them are used as bioreactors for the production of pharmaceuticals. Consumers accept the use of genetic energineering, but rather for plants and microorganisms than for animals. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
147--154
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Bednarski W., Stan obecny i perspektywy biotechnologii żywności, "Przemyśl Spożywczy" 1997, nr 2.
  • Biotechnologia żywności. Zagadnienia wybrane, pod red., W. Bednarskiego, ART, Olsztyn 1993.
  • Grajek W., Malepszy S., Zastosowanie biotechnologii w przetwórstwie surowców roślinnych, cz. 1: Produkcja roślin transgenicznych, "Przemyśl Spożywczy" 1997, nr 12.
  • Grzybowski G., Chacińska-Buczek I., Smuda E., Stymulowanie wzrostu zwierząt gospodarskich i ryb metodami inżynierii genetycznej, "Przegląd Hodowlany" 1997, nr 8.
  • Langefeld S., Rośliny transgeniczne - zagrożenie czy nadzieja? "Hasło Ogrodnicze" 1997, nr 5.
  • Malepszy S., Wprowadzenie roślin transgenicznych do rolnictwa - konsekwencje i problemy, "Nauka" 1997, nr 2.
  • Nie bać się GMO, "Sprawy Nauki" 1998, nr 4.
  • Nowak B., Rośliny transgeniczne w sadownictwie, "Hasło Ogrodnicze" 1997, nr 6.
  • Świtoński M., Czy wykorzystanie osiągnięć genetyki molekularnej i inżynierii genetycznej zmieni oblicze hodowli zwierząt? "Nauka" 1997, nr 2.
  • Transgeniczne świnie; uzyskiwanie oraz genetyczne modyfikacje, S. Smorąg, J. Jura, J.J. Kopchick, B. Gajda, M. Skrzyszowska, M. Różycki, J. Pasieka, "Biotechnologia" 1998, nr 2.
  • Twardowski T., Perspektywy i ograniczenia inżynierii żywności, "Wiadomości Parazytologiczne" 1998, t. 44.
  • Zimnoch-Guzowska E., Polowe doświadczenia z roślinami transgenicznymi. Polskie badania nad ziemniakiem transgenieznym, "Hodowla Roślin i Nasiennictwo" 1997, nr 4.
  • Zwierzchowski L., Transgeniczne zwierzęta gospodarskie - perspektywy badań i zagrożenia, "Przegląd Hodowlany" 1997, nr 8.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000005809

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.