PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | nr 4 | 121--127
Tytuł artykułu

Zawartość azotanów i azotynów w wybranych produktach spożywczych

Warianty tytułu
Content of Nitrates and Nitrites in Selected Food Stuffs
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł dotyczy zawartości azotanów i azotynów w wybranych produktach żywnościowych. Zawiera wyniki badań nad ich obecnością w warzywach, przemyśle mięsnym i serach dojrzewających.
EN
The paper discusses the content of nitrates and nitrites in some selected food stuffs. It was found out that content of nitrates and nitrites in some vegetables, as compared with the results of research conducted earlier, is still high. It seems that the economic results of the vegetable industry is still put above the concept of healthy food. The high concent of pickling salts, much exceeding the accepted limits, in some meat products, indicates the lack of concern of producers with consumers' health. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
121--127
Opis fizyczny
Bibliografia
  • Atanasova-Goranova V.K., Dimova P.I., Pevicharowa G.T., Effect of Food Products on Endogenous Generation of N-nitrosamines in rats. Br. J. Nutr. 1997, nr 78, s. 335.
  • Baryiko-Pikielna N., Tyszkiewicz S., Chemiczne skażenia żywności, stan i źródła, Ekspertyza PAN 1991, nr 157.
  • Burda W., Cyplik P., Malyszka T., Twardowska A., Denitrifikacja wody pitnej. Biotechnologia 1997, nr 4,140-150.
  • Commision of the European Communities Scientific Committee for Food (1992). Report of the Scientific Committee for Food on Nitrate and Nitrite, 26th Series. Opinion expressed 19 October 1990, EUR 13913.
  • Drews M., Nitrate Content in Head Lettucer Increases witch Shortage of Ligth, TASPO - Gartenbaumagazin 1996, 5,2, 50.
  • Fan A.M., Steinberg V.E., Health Implication of Nitrate and Nitrite in Drinking Water: An Update on Methemoglobinemia Occurrence and Reproductive Developmental Toxicity, Reg. Tox. Pharmacol. 1996,23,35-43.
  • Gangolli S.D., van den Brandt P.A., Feron V.J., Janzovsky K., Koeman J.H., Speijers G.J.A., Spiegelhalder B., Walker R., Wishnog J.S., Nitrates, Nitrites and N-nitrosocompounds, Eur. J. Pharmacol. Environ. Toxcol Pharmacol. 1994, Section 292,1-38.
  • Hill M.J., Origins of Nitrate in Water w: Nitrates in Food and Water, red. M.J. Hill, Ellis Horwood Ltd. 1991, s. 56-76.
  • Karłowski K., Bojewski J., Zawartość azotanów i azotynów w wybranych warzywach, Roczn. PZH 1981, nr 5-6, s. 408.
  • Karłowski K., Bojewski J., Badanie krajowych serów dojrzewających na obecność azotanów i lotnych N-nitrozoamin, Roczn. PZH 1987, nr 38, s. 199.
  • Karłowski K., Kłosińska J., Oliwa J., Jamborowicz K., Kahl S., Występowanie azotanów i azotynów w żywności, cz. III: Warzywa i ziemniaki, Roczn. PZH 1988, t. XXXIX, nr 4, s. 291-296.
  • Krełowska-Kułas M., Zawartość azotanów i azotynów w wybranych warzywach, AE, Zeszyty Naukowe 1988, nr 276.
  • Lutyński R., Steczek-Woj dyla M.Z., Kroch S., Stężenie azotanów i azotynów w żywności i środowisku a występowanie ostrych toksycznych methemoglobinemii, Przegląd Lekarski 1996, nr 53, s. 351-355.
  • Meach M.N., Harrison N., Davies A., Nitrate and Nitrite in Foods and in the Diet, Food Add. Cont. 1994, nr 11, s. 519-532.
  • Michalski M.M., Zawartość azotynów i azotanów w wybranych produktach mięsnych w 1994r., Przemysł Spożywczy 1997, nr 6, s. 36-37.
  • Nabrzyski M., Gajewska R., Zawartość azotanów i azotynów iv owocach, warzywach i innych produktach spożywczych. Roczn. PZH 1994, XLV, nr 3, s.167-180.
  • Przybyłowski P., Kiszą J., Karłowski K., Sajko W., Jaicka B., Badania występowania azotanów i produktów ich przemian w mleku i wyrobach mleczarskich, cz. II, Roczn. PZH 1987, XXXVII, s. 214.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia i Opieki Społecznej z 4.11.1993 w sprawie najwyższych dopuszczalnych pozostałości w środkach spożywczych środków chemicznych stosowanych przy uprawie, ochronie, przechowywaniu i transporcie roślin, Dz.U., Nr 104, poz. 476.
  • Rutkowska J., Badania zawartości azotanów i azotynów w warzywach uprawianych konwencjonalnie i ekologicznie, Przem. Spożywczy 1999, nr 6, s. 47-49.
  • Szymczak J., Prescha A., Zawartość azotanów i azotynów w warzywach rynkowych we Wrocławiu IV latach 1996-1997, Roczn. PZH 1999, L, nr 1, s. 17-23.
  • Wawrzyniak A., Kwiatkowski S., Gronowska-Senger A., Ocena zawartości azotanów i azotynów oraz białka ogółem w wybranych warzywach uprawianych konwencjonalnie i ekologicznie, Rocz. PZH 1997, XLVIII, nr 2, s. 178.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000007177

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.