PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 8 | nr 917 | 60--68
Tytuł artykułu

Zmiany zachodzące w branży piekarskiej w Polsce

Warianty tytułu
Changes in Bakery Trade in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Autorka rozpoczęła od omówienia walorów odżywczych i znaczenia chleba w życiu człowieka. Kolejna część artykułu przedstawia stan i warunki rozwoju przemysłu piekarskiego oraz obecne działania rynkowe firm branży piekarskiej w Polsce. Autorka dokonała porównania działalności marketingowej dużych i małych przedsiębiorstw na przykładzie konkretnych zakładów: przedsiębiorstwa z udziałem kapitału duńskiego, firmy "Pol-Schulstad" w Poznaniu i Warszawie oraz rodzinnej piekarni rzemieślniczej, znajdującej się w pobliżu Oleśnicy na Dolnym Śląsku. Dzięki temu porównaniu, autorka chciała zwrócić uwagę na fakt, że przetrwanie rzemieślniczych piekarni w Polsce, zależy nie tylko od udzielania im preferencyjnych kredytów, ale w dużej mierze od prowadzenia właściwej walki konkurencyjnej przez łączenie działań rynkowych i konsolidację małych zakładów, jak miało to miejsce w krajach Unii Europejskiej.
EN
Differentiated conditions of bakery trade's development in Poland are described in the article. Examples of a small manufacture and a company with foreign capital are used to show factors determining market presence in bakery trade. (original abstract)
Rocznik
Tom
8
Numer
Strony
60--68
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Ambroziak Z., Piesiewicz H., Wesołowski B.: Integracja polskiego piekarstwa z rynkiem wewnętrznym Unii Europejskiej. "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1999 nr 9.
  • Kowrygo B., Górska H.: Spożycie przetworów zbożowych w różnych typach gospodarstw domowych. "Przegląd Piekarski i Cukierniczy" 1997 nr 6.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000007707

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.