PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998/1999 | 32/33 | 237--244
Tytuł artykułu

Analiza kształtowania się poziomu i struktury nakładów energetycznych tuczu brojlerów kurzych

Autorzy
Warianty tytułu
Analysis of the Level and Structure of Energetic Outlays in Broiler Fattening
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Artykuł jest kontynuacją wcześniejszy badań autorki dotyczących energochłonności produkcji kurcząt brojlerów. Materiał źródłowy zaczerpnięty został z dokumentacji księgowej trzech ferm spółdzielczych. W opracowaniu wykorzystano metodę tabelaryczno-opisowa oraz koleracji i regresji. W opinii autorki analiza energochłonności produkcji kurcząt rzeźnych powinna przyczynić sie do zmniejszenia jej materiałochłonności oraz wskazać na czynniki kształtujace poziom i strukturę ponoszonych nakładów energetycznych.
EN
The purpose of the paper is to analyse the relationships between some selected production indexes and the level and structure of energetic outlays in slaughter chicen fattening. The source materials concerning the use of paticular kinds of outlays, shown in natural units, were taken from the documentation of three co-operative farms, for 43 production cycles. The paper makes use of a tabular-descriptive mathod and a method of correlation and regression. The numerical data gave the basis to establish the level of energy consumption in Mj/kg of the mass of slaughter chicen and in the form of a synthetic index in Mj/corn unit. The model of the function adopted unit energetic outlays in Mj/kg of the amss of slaughter chicken as the dependent variable, while the independent variables included the farm size in number, chicken deaths in procent index of fodder consumption in kg/kg of body weight, the chicken stock in numbers/m2. (short original abstract)
Rocznik
Tom
Strony
237--244
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009168

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.