PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | nr 58 (nr 782) | 53--67
Tytuł artykułu

Glucose assay in food products in flow system with glucose electrode

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
Opisano zastosowanie galwanicznej elektrody glukozowej w układzie przepływowym. Badano wpływ warunków pomiarowych (temperatury, pH, szybkości przepływu i objętości próbki) na odpowiedź elektrody (wysokość i powierzchnię piku). Stwierdzono, że wszystkie czynniki zwiększające szybkość reakcji na elektrodzie zwiększają jej odpowiedź, skracając jednocześnie czas odpowiedzi i liniowy zakres krzywych kalibracyjnych. Wpływ ten zawsze silniej jest wyrażony dla wysokości piku niż dla jego powierzchni. Badany układ przepływowy jest tani i łatwy w obsłudze, ale wymaga dokładnej kontroli temperatury i szybkości przepływu. Czas odpowiedzi elektrody w warunkach optymalnych wynosi około 5 minut. Badano zawartość glukozy w sokach owocowych, miodzie i landrynkach stosując układ przepływowy i test enzymatyczny otrzymując zgodne wyniki.
Twórcy
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009208

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.