PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | nr 492 | 65--72
Tytuł artykułu

Szybkość średnia w ocenie dynamiki procesów starzenia olejów jadalnych

Autorzy
Warianty tytułu
Average Rate for the Evaluation of the Dynamics of Edible Oil Ageing Process
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy podjęto próbę określenia szybkości średniej procesów starzenia olejów jadalnych. Do badań użyto próby oleju uniwersalnego.
EN
Samples of oil were stored in a refrigerator and a dark cupboard. Leo number and savouriness in time function were determined. Next, basing on those determinations, constant rate and average rate were calculated. It has been found out that average rate can be used in Ma b ratio in order to compare the rate of changes in Leo number and savouriness of various edible oils. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
65--72
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Baryłko-Pikielna N., Zarys analizy sensorycznej żywności, WNT, Warszawa 1975.
  • Gudaszewski T., Szumilak K., Próba udokładnienia jodometrycznej metody oznaczania nadtlenków w tłuszczach, Tłuszcze Jadalne 1985, nr 1.
  • Kondratowicz E., Stokłosa K., Sybistowicz D., Krytyczne uwagi o współczesnych metodach oceny stabilności produktów tłuszczowych i antyutleniaczy, Tłuszcze Jadalne 1986, nr 2.
  • Kondratowicz E., Stokłosa K., Sybistowicz D., Krytyczne uwagi o współczesnych metodach oceny stabilności produktów tłuszczowych i antyutleniaczy, Tłuszcze Jadalne 1986, nr 3.
  • Metody statystyczne w doświadczalnictwie chemicznym, J. Czermiński, A. Iwasiewicz, Z. Paszek, A. Sikorski, wyd. 2, PWN, Warszawa 1974.
  • Pardun H., Kroll E., Bestimmung der Oxydationsstabilität von Ölen und Fetten mit Hilfe einer automatischen Version des Swift-Testes, Fette, Seifen, Anstrichmittel 1972, nr 6.
  • Pardun H., Kroll E., Der Schaal-Test, ein einfaches Mittel zur Bestimmung der Oxydationsstabilität von Olen und Fetten, Deutsche Lebensmittel Rundschau 1972, nr 12.
  • PN-66/A-0420 Analiza sensoryczna. Zasady ogólne.
  • Pn-84/A-86918 Tłuszcze roślinne. Metody badań - oznaczanie zawartości nadtlenków.
  • Sybistowicz D., Szybkość średnia jako porównywalny, kinetyczny parametr jakości, AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1984, nr 186.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009251

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.