Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Polski przemysł mleczarski musi spełniać wymogi, stawiane przez Unię Europejską, dotyczące jakości, norm, uzyskiwania certyfikatów, zachowywania określonych procedur i warunków produkcyjnych aby móc zaistnieć na wspólnym rynku. Podstawową barierą w realizacji tych wytycznych jest nadmierne rozdrobnienie polskiego sektora mleczarskiego, które utrudnia szybką i sprawną restrukturyzację tej branży, głównie pod kątem spełnienia unijnych norm jakościowych.
Polish dairying industry must satisfy demands made by the European Union, concerning quality, standards, certificates, complying with specified procedures and conditions of production in order to appear on the common market. The basic barrier against implementing the principles is excessive crumbling of Polish dairying sector, which makes quick restructuring of that branch difficult, mainly in regard of meeting the EU's requirements of quality.(MN)
Słowa kluczowe
Rocznik
Strony
97--103
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Nitecka E., Obiedziński M.: Planowane zmiany prawa żywnościowego w Unii Europejskiej - Biała księga w sprawie bezpieczeństwa żywności. "Przegląd Mleczarski" 2000 nr 8.
- Pluta A.: Główne problemy branży mleczarskiej związane z przystąpieniem Polski do Unii Europejskiej. "Przegląd Mleczarski" 1999 nr 3.
- Skawińska E.: Warunki wzrostu konkurencyjności spółdzielni mleczarskich w Polsce. "Przegląd Mleczarski" 2000 nr 4.
- Stepulak S., Guba W., Babuchowski A.: Wyzwania dla polskiego sektora mleczarskiego. "Przegląd Mleczarski" 2000 nr 11.
- Szajner P.: Handel zagraniczny mlekiem i artykułami mleczarskimi. "Przegląd Mleczarski" 2000 nr 6.
- Tomaszewski S.: Realizacja produkcji i dostaw mleka surowego na potrzeby produkcji eksportowej do UE. "Przegląd Mleczarski" 2000 nr 2.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009407