Czasopismo
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Meaning of Qualities and Usages of System HACCP in Gastronomic Services
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule przedstawiono rozwój usług gastronomicznych w Polsce w latach 90-tych. Wskazano następnie na społeczne znaczenie jakościowo dobrej żywności. Wysoką jakość produktów żywnościowych gwarantuje upowszechnianie wprowadzania systemu Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) w polskich placówkach gastronomicznych. System Kontroli HACCP scharakteryzowano w końcowej części artykułu.
Preference meaning qualitatively good foods and possibility of her guarantees became introduced in article on example of gastronomic services. In first parts of article one executed analysises of development of Polish gastronomic services in 90s years, with regard of characteristic changes, which took place on market of gastronomic services. Then one underlined social meaning safe foods. In last parts one presented stages of use of system HACCP in gastronomic agencies. In recapitulation one turned attention on Polish legislation treating about qualities of alimentary products in system HACCP. (original abstract)
Rocznik
Strony
156--160
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Boliński L. 2000. W czym myć. Przegląd Gastronomiczny nr 7, s. 10.
- Grzesińska W. 2000. Co zrobić, aby karmić zdrowo. Przegląd Gastronomiczny nr 3, s. 3.
- Grzesińska W. 2000 a. HACC na straży jakości. Przegląd Gastronomiczny nr 7, s. 4.
- Papuga J. 2001. Nowe prawo żywnościowe - zadania na dziś, jutro i pojutrze. Boss - Rolnictwo nr 5, s. 13-17.
- Rocznik statystyczny Rzeczypospolitej Polskiej 2000. GUS, Warszawa, s. 411.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000009445