PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 8 | nr 917 | 42--51
Tytuł artykułu

Problemy rozwoju produkcji drobiarskiej w Polsce

Warianty tytułu
Development Problems of Poultry Industry in Poland
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Przemysł drobiarski produkuje mięso kurcząt, indyków i gęsi oraz jaja tych gatunków drobiu. Treść artykułu rozpoczyna omówienie walorów odżywczych i poziomu spożycia produktów drobiarski. Tę część zilustrowano tabelką spożycia mięsa i jaj w latach 1980-1999 (na jednego mieszkańca). Dalej autor scharakteryzował bazę surowcową rynku drobiarskiego i przetwórstwo jego produktów. Tutaj autor przedstawił tabelę żywca drobiowego w latach 1996-1999, a także prognozy na 2005 rok oraz tabelą podającą szacunkową podaż i rozdysponowanie jaj spożywczych. Na koniec autor omówił jakie problemy obecnie hamują rozwój produkcji drobiarskiej w Polsce. Zdaniem autora polskie drobiarstwo musi poddać się szerokiej restrukturyzacji, by móc stać się w przyszłości konkurencyjne wobec tego typu produkcji w krajach UE.
EN
Poultry industry went through the period of production and demand decrease. From the mid nineties there is a new development in the new market situation. Development of this industry is supported by a growing demand and increasing diversity of products what broadens consumption. The concentration of both material production and its processing is taking place. Specialisation in production for domestic market (young chickens-broilers) and for export (water poultry) is deepening. Share of poultry in international trade is small and decreasing in the import side and increasing on the export side. There are many barriers in functioning of this industry including: high proportion of fodder in production cost and its low quality; low concentration of raw material and processing production; high capital expenditure level necessary and high cost of capital; necessity to restructure the production to comply with the regulations of the E.U.; low usage of genetic and technological improvements in production. (original abstract)
Rocznik
Tom
8
Numer
Strony
42--51
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Chmielewska-Gill W.: Sektor drobiarski w perspektywie integracji z Unią Europejską. "Wieś i Rolnictwo" 1999 nr 1.
  • Dybowski G.: Rynek drobiu i produktów drobiarskich. W: Encyklopedia biznesu. Warszawa: Fundacja Innowacja. Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna 1998.
  • Górska-Warsewicz H.: Konsument na rynku mięsa i przetworów drobiarskich. "Przemysł Spożywczy" 2000 nr 3.
  • Kapusta F.: Teoria agrobiznesu. Wrocław: AE 1998.
  • Kijowski J.: Wartość żywieniowa mięsa drobiowego. "Przemysł Spożywczy" 2000 nr 3.
  • Kijowski J.: Innowacje w przemyśle drobiarskim. "Przemysł Spożywczy" 1999 nr 2.
  • "Rocznik Statystyczny" 1999 Warszawa: GUS 1999.
  • "Rynek Drobiu i Jaj" 1997 nr 11. Warszawa: MRiGŻ. ARR. lERiGŻ.
  • "Rynek Drobiu i Jaj" 1999 nr 16. Warszawa: MRiGŻ. ARR. IERiGŻ.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011765

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.