PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | nr 62 (nr 832) | 13--29
Tytuł artykułu

Poziom selenu w naturalnych wodach mineralnych, sokach i barwionych napojach

Warianty tytułu
The Level of Selenium in Natural Mineral Waters, Juices and Coloured Drinks
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W pracy przedstawiono własne wyniki badań dotyczące oznaczania śladowych ilości selenu w naturalnych wodach mineralnych, w sokach owocowych oraz barwionych napojach. Do mineralizacji badanych próbek stosowano nowoczesny aparat Maxidigest MX 350, produkcji Prolabo oraz kwas azotowy i roztwór nadtlenku wodoru. W otrzymanych mineralizatach oznaczano całkowitą zawartość selenu dwoma specjalnie dobranymi do tego celu metodami: spektrofluorymetryczną z wykorzystaniem wcześniej dobranego odczynnika, tj. 3,3'- diaminobenzydyny (DAB) oraz metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA). Do ekstrakcji utworzonego żółtego piazoselenolu stosowano różne rozpuszczalniki takie jak: ksylen, toluen, chloroform, cykloheksan i tetrachlorek węgla. Wykazano, ze zawartość selenu w badanych próbkach nie przekracza 0,010 mg/l. (oryg. streszcz.)
EN
The aim of this study was evaluation of the content of selenium in natural, mineral waters, juices and coloured drinks using the latest apparatus of Fluorescence Spectrophoto type F-2000 produced by Hitachi (Japan), Atomic Absorption Spectrophotometr GBC Avanta ver. 1.3.1 (Australia). Selenium was determined in mineral waters, juices, coloured drinks by means of spectrofluorometric method and ASA method. 32 samples of mineral waters, 18 samples of coloured drinks, 20 samples of juices coming from different commercial centres in Łódź were tested. As the reagent 3,3'-diaminobenzidine (DAB) was used. All the experiments were carried out in argon atmosphere. Coloured (yellow) piazoselenium was extracted. Toluene solvent which was the best one was used for extract application. In accordance with the research it proved that the worst piazoselenium solvent was cyclohexane. Average selenium content in mineral waters determined with spectrofluorometric method was 0,514 μg/l, whereas in juices it was 0,700 μg/l and in coloured drinks it was 0,695 μ g/l. Average selenium content in mineral waters determined with ASA method was 0,445 ppb, while in juices it was 0,68 ppb and in coloured drinks it was 0,69 ppb. The content of selenium in examined samples decreases in the following way: juices coloured drinks natural mineral waters. (original abstract)
Bibliografia
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011814

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.