Warianty tytułu
Packaging in Controlled or Modified Atmosphere (CA/MA)
Języki publikacji
Abstrakty
Ogromny postęp w zakresie utrwalania żywności sprawił, że związane z tym dziedziny: opakowalnictwo oraz przechowalnictwo przeżywają dynamiczny rozwój. Opracowano a następnie sprawdzono wiele metod i bezpiecznych technologii pozwalających na korzystny wybór określonej techniki utrwalania, pakowania i przechowywania dostosowanych do konkretnego produktu. Wśród tych technik na pierwszym miejscu w przemyśle spożywczym znajdują się, omówione w artykule sposoby pakowania w kontrolowanej bądź modyfikowanej atmosferze.
In the paper the principles of modern, alternative techniques of packaging selected food products are discussed. Vacuum packaging (coffee) and methods of packaging in controlled atmosphere and in the atmosphere modified within a unit package are characterized. Examples of products packed that way are given. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
39--45
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Cichoń Z., Nowoczesne opakowalnictwo żywności. Ossolineum, Wrocław 1986.
- Cichoń M., Strielcow B.N., Opracowanie technologii przechowywania owoców i warzyw w pojemnikach z gazoselektywnymi membranami z tworzyw sztucznych. AE, Zeszyty Naukowe, Kraków 1992, nr 370.
- The Wiley Encyclopedia of Packaging Technology, Wyd. Wiley and Sons, New York 1986.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011856