PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | nr 572 | 21--28
Tytuł artykułu

Badania nad zmianami barwy olejów jadalnych pod wpływem czynników środowiska zewnętrznego

Warianty tytułu
Studies on Colour Changes in Edible Oils as Affected by External Environmental Factors
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem pracy było zbadanie czy i jaki wpływ wywiera promieniowanie UV i temperatura na zmiany barwy olejów jadalnych, a także stwierdzenie czy i w jakim stopniu stosowane obecnie w Polsce opakowania olejów jadalnych w postaci butelek z wysokociśnieniowej folii politetylenowej zabezpieczają te produkty przed zmianami barwy.
EN
The objective of the research was to determine the effects of light and temperature on colour changes in edible oils. Besides, the studies aimed at finding whether the package, made of high-pressure polyethylene sheeting, protects these products from colour changes. The testing was performed on refined soybean oil subjected to accelerated ageing under model conditions. It was stated that the change in colour of the tested oil was considerably affected by light. Temperature, in the presence of light, showed a catalytic action, intensifying a change in that quality factor. Besides, it was found that the high-pressure polyethylene sheeting, used as the packaging, significantly protected the tested oil from colour changes. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
21--28
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Czechowska-Liszka M., Badania zmian parametrów jakości oleju sojowego w procesach starzenia, praca doktorska, AE w Krakowie, Kraków 1980.
  • Iwasiewicz A., Paszek Z., Statystyka z elementami statystycznych metod sterowania jakością, Wydawnictwo AE w Krakowie, Kraków 1997.
  • PN-84/C-04534/02: Oznaczanie barwy produktów chemicznych za pomocą skali jodowej.
  • Szyszko E., Instrumentalne metody analityczne, wyd. 5, PZWL, Warszawa 1982.
  • Wpływ procesów rafinacyjnych na stabilność oksydatywną oleju rzepakowego, cz. 3: Proces odbarwiania, T. Płatek, J. Węgrowski, K. Krygier, M. Jerzewska, "Tłuszcze Jadalne" 1997, t. 32, nr 4.
  • Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J., Tłuszcze pożywienia i lipidy ustrojowe, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1991.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000011922

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.