PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 941, t. 1 Agrobiznes 2002 : przemiany w agrobiznesie i obszarach wiejskich oraz ich następstwa | 249--255
Tytuł artykułu

Analiza bazy surowcowej cukrowni

Autorzy
Warianty tytułu
The Analysis of a Raw Materials Base for the Sugar Factory
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Celem opracowania było przedstawienie tendencji i kierunków zmian bazy surowcowej cukrowni ze szczególnym określeniem czynników mających wpływ kształtowanie się jej wielkości. Zakres czasowy badań dotyczył lat 1996-1999, zaś zakres przestrzenny obejmował obszar tworzący bazę surowcową Cukrowni Jawor S.A. i Cukrowni Strzelin S.A. Materiał do badań stanowiły dane źródłowe zebrane w księgowości plantacyjnej analizowanych cukrowni. (fragment z tekstu)
EN
Fundamental aim of this elaboration was determination the trend and directions of sugar factors raw materials. Confirmed that fundamental influence on the raw materials had fitting of legislation renders for requirements of European Union, which are expressed introduction of limit on production of sugar. Besides ascertain influence price of sugar on national and words sugar markets. (original abstract)
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Czykier-Wierzba D.: Rolnictwo polskie a integracja z Unią Europejską. Warszawa. 1996.
  • Gonet D.: Organizacja bazy surowcowej Cukrowni Strzelin S.A. SERiA. T-3. 2001.
  • Gonet D.: Uwarunkowania wprowadzenia cukru jako towaru na giełdzie. Zeszyty naukowe AR we Wrocławiu, nr LXXV. 241-256. 1999.
  • Kapusta F.: Determinanty rozwoju nieżywnościowej sfery agrobiznesu w Polsce. SERiA. T-2. 1998.
  • Kopeć B.: Metodyka badań ekonomicznych w gospodarstwach rolnych. Skrypt AR we Wrocławiu nr 269. 1983.
  • Rynek cukru. MRiGŻ. ARR. IERiGŻ. 18.11. 2000.
  • Urban S.: Stan przemysłu spożywczego w Polsce i jego funkcje w okresie przemian. SERiA.T-2. 2000.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000012007

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.