PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | nr 593 | 5--16
Tytuł artykułu

Tayloryzm wczoraj i dziś

Warianty tytułu
Taylorism Yesterday and Today
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule przedstawiono retrospektywny przegląd krytycznych komentarzy dotyczących pracy F.W. Taylora, w szczególności z uwzględnieniem literatury francuskiej lat 1910-1920. Zaprezentowano także współczesne spojrzenie na pracę Taylora autorstwa F. Guerina, próbującego przywrócić dobre imię amerykańskiemu pionierowi teorii zarządzania.
EN
The author discusses a number of contemporary controversies surrounding Taylorism. He provides a retrospective review of critical commentaries on F. Taylor's work, in particular taking into account the French literature on this subject in the years 1910-1920. The author also discusses the views on Taylor's work forwarded by the contemporary author F. Guerin, who makes an attempt to rehabilitate the American pioneer. The author also discusses a number of F. Guerin's theses regarding F. Taylor's original work (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
5--16
Opis fizyczny
Twórcy
Bibliografia
  • Amar J. [1914], Le Moteur humain et les bases scientifiques du travail professionnel, Dunod i Pinat, Paris.
  • Amar J. [1917], Organisation phisiologique du travail, Dunod i Pinat, Paris.
  • Belot E. [1918], Principes généraux de l'organisation systématique des machines et de l'industrie, "La Technique Moderne", nr 4.
  • Bradelli P. [1996], Le modele de production flexible, PUF, Paris.
  • Copley F.B. [1993], Frederick W. Taylor. Father of Scientific Management, Routldge/Thoemmes Press, London.
  • Duval G. [1996], L'entreprise efficace à l'heure de Swatch et McDonald's. La seconde vie du taylorisme, Syros, Paris.
  • Fremont Ch. [1906], Étude expérimentale du rivetage, Paris.
  • Friedmann G. [1935], Un portrait - Frederick Winslow Taylor: l'optimisme d'un ingénieur, "Annales d'Histoire économique et sociale".
  • Guerin F. [1998], Faut-il brëler Taylor?, Editions Management, Paris.
  • Jermański O.A. [1923], Naucznaja organizacyja truda i proizwodstwa i sistema Taylora, "Gosudarstwiennoje Izdatielstwo", Moskwa.
  • Joteyko J. [1920], La Fatigue, Flammarion, Paris (tłumaczenie polskie: Znużenie, Książnica Atlas, Warszawa 1932).
  • Kakar S. [1970], Frederick Taylor: A Study in Personality and Innovation, MIT Press, Cambridge.
  • Lahy J.-M. [1913], L'étude scientifique des mouvements et chronométrage, "La Revue Socialiste", VIII.
  • Lahy J.-M. [1916], Le système Taylor et la physiologie du travail professionnel, Masson, Paris.
  • Linhart D. [1994], Le taylorisme n'est pas mort, "Sciences Humaines", nr 38.
  • Marey E.G. [1904], Travail de l'homme dans les professions manuelles, "Revue de la Société sientifique d'Hygene Alimentaire".
  • Martyniak Z. [1991], Jaki system płacy wynalazł Taylor? "Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa", nr 2.
  • Martyniak Z. [1995], Krytyczna recepcja tayloryzmu w piśmiennictwie francuskim (1910-1920) [w:] Ekonomika pracy w zarządzaniu. Księga jubileuszowa dla uczczenia zasług naukowych i dydaktycznych Profesora Ferdynanda Michonia, AE w Krakowie, Kraków.
  • Martyniak Z. [1993], Prekursorzy nauki organizacji i zarządzania, wyd. 2, PWE, Warszawa.
  • Martyniak Z. [2000], Paradoksalna aktualność Taylora, "Ekonomika i Organizacja Przedsiębiorstwa", nr 7.
  • Mayo E. [1945], The Social Problems of an Industrial Civilisation, Boston.
  • Morgan G. [1997], Obrazy organizacji, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.
  • Taylor F.W. [1947], Zarządzanie warsztatem wytwórczym, wyd. 2, INOiK, Poznań.
  • Vatin F. [1990], Le taylorisme et les sciences de gestion, hier et aujourd'hui [w:] Organisation du travail et économie des entreprises, Les Editions d'Organisation, Paris.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000012595

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.