Czasopismo
2003
|
nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie
|
167--176
Tytuł artykułu
Autorzy
Warianty tytułu
Ecological Agriculture in Healthy Food Production in Poland and in the European Union
Języki publikacji
Abstrakty
W artykule przedstawiono cel i rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce i w krajach Unii Europejskiej. Omówiono zagadnienia związane z rynkiem zdrowej żywności, uwzględniając popyt i podaż na żywność ekologiczną. Zaprezentowane dane liczbowe, dotyczące rolnictwa ekologicznego w UE obejmują lata 2000 i 2002, natomiast dane dotyczące Polski obejmują lata 1990-2002.
Paper genesis is connected with the one of rural society and farmers activation form it means ecological farming. Main goal of the work is to present status and development possibilities of ecological farming in Poland and European Union. Source materials were collected from references and empirical research. The paper is finished with practical conclusions. (original abstract)
Rocznik
Numer
Strony
167--176
Opis fizyczny
Twórcy
autor
Bibliografia
- Ekologia i Przegląd. "Przegląd" z 28 października 2002 r.
- Suchta M. (2002): Analiza i organizacja rynku żywności ekologicznej. Akademia Rolnicza w Szczecinie, Wydział Ekonomiki i Organizacji Gospodarki Żywnościowej. Szczecin (maszynopis).
- Szlagier-Jabłońska A. (2003): Warunki rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce. Warunki uzyskania atestu Stowarzyszenia Ekoland. Internet.
- Underwood A., Springen K., Piotrowska A. (opr. tekstu A. Fedorczyk): Żywność z certyfikatem ekologów. "Newsweek" z 06.10.2002 r.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014002