PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 275--280
Tytuł artykułu

Konkurencyjność polskich artykułów rolno-żywnościowych na rynku UE

Autorzy
Warianty tytułu
Competitiveness of Polish Agri-Food Products on the European Union Market
Języki publikacji
PL
Abstrakty
W artykule dokonano analizy konkurencyjności polskich artykułów rolno-spożywczych na rynku UE w latach 1994-1999. Posłużono się następującymi wskaźnikami: wskaźnikiem komparatywnej przewagi eksportu - RCA, indeksem penetracji importowej - IMP oraz indeksem relatywnej przewagi handlu - RTA.
EN
Competitiveness is widely meaning idea. In this paper we take onto account competitiveness as ability of countries to produce and distribute competitive products and services in relation to products and services from another countries. According this definition Polish agri-food products have comparative advantages on European Union market and index of revealed comparative advantages was between 1-1,5 what means about our stable but not high competitiveness. Forty eight products was competitive on European market during 1994-1999, but only few of them had very high competitiveness. (original abstract)
Twórcy
autor
Bibliografia
  • Adamowicz M. (1999): Competition and Competitiveness in Agribusiness. [W:] Foreign trade and foreign investment in agri-food sectors. Wydawnictwo SGGW, Warszawa.
  • Adamowicz M.(2000): Polityka ochrony konkurencji a konkurencyjność w kompleksie rolno-żyvnościowym. [W:] Możliwość poprawy konkurencyjności agrobiznesu. AR, Lublin.
  • Balassa B. (1962): The theory of economic integration. London.
  • Balassa B. (1965): Trade liberalisation and revealed comparative advantage. The Manchester School.
  • Balassa B. (1989): Comparative advantage, trade policy and economic development. New York University Press.
  • Bieńkowski W. (1995): Konkurencyjność gospodarki polskiej w przededniu wejścia do UE. SGH, Warszawa.
  • Frohberg K. (2000): Konkurencyjność polskiego rolnictwa. [W:] Strategiczne opcje dla polskiego sektora agrobiznesu w świetle analiz ekonomicznych. SGGW, Warszawa.
  • Guzek M. Biskup J. (1999): Konkurencyjność Polski wobec Unii Europejskiej w zakresie towarów rolno-żywnościowych według przewag komparatywnych. IKiCHZ, Warszawa.
  • Kamerschen D.R., McKenzie R.B., Nardinelli C. (1991): Ekonomia. Gdańsk.
  • Porter M. (1999): Strategie konkurencyjności. PWE, Warszawa.
  • Rytko A. (2001): Konkurencyjność gospodarki rolno-żywnościowej Polski i innych krajów CEFTA w stosunku do UE. [W:] Roczniki naukowe SERiA, Białystok.
  • Scott B. R. (1985): U.S. Competitiveness: Concepts, Performance and Implications. [W:] U.S. Competitiveness in the World Economy. Harvard Business School Press, Boston, (Massachusetts).
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014061

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.