PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | nr 983, t. 2 Agrobiznes 2003 : jakość jako podstawowy instrument konkurencyjności w agrobiznesie | 295--299
Tytuł artykułu

Wpływ dopłat za jakość mleka na koszty artykułów mleczarskich

Warianty tytułu
Influence of Premium Payment for Milk Quality on Costs of Dairy Products
Języki publikacji
PL
Abstrakty
Dostosowanie polskiego mleczarstwa do wymogów Unii Europejskiej wiąże się z wprowadzeniem coraz ostrzejszych wymagań dotyczących jakości mleka. Dostosowanie to polega na eliminacji najniższych klas mleka w skupie. Wiąże się to ze zmianą dotychczas stosowanego systemu zapłaty za mleko w poszczególnych zakładach mleczarskich. W artykule zaprezentowano wyniki badań przeprowadzonych w dwóch zakładach mleczarskich (oznaczonych literami A i B), które zastosowały różne sposoby ustalania cen i dopłat za jakość mleka. Celem badań była ocena wpływu likwidacji III klasy jakości mleka w skupie na koszty produkcji wyrobów mleczarskich.
EN
The survey determined influence of premium payment for raw milk quality at two dairy companies A. and B. They set different systems of Base price calculation and premium payment for quality after deliveries of III grade of raw milk has been terminated. Influence of those changes on production profitability and share of raw material costs in production costs has been calculated. (short original abstract)
Twórcy
Bibliografia
  • Bazydło L, Sokołowski T. (1998): Rozliczanie surowca w zakładach mleczarskich. K.P.S.M. Warszawa.
  • Kozlowski A. (2003): "Przegląd Mleczarski" nr l, s. 5.
  • Smoleński Z. (2002): "Rynek Mleka" nr 23, s. 28
  • Sokołowski T. (1996): Ocena i zaplata za mleko surowe w skupie. Zasady pozyskiwania mleka wysokiej jakości a potrzeby przetwórstwa mleka. FSW, Warszawa, s. 105.
  • Zalewski R. (1998): Zarządzanie jakością w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego. ZOMAR, Toruń.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.ekon-element-000000014082

Zgłoszenie zostało wysłane

Zgłoszenie zostało wysłane

Musisz być zalogowany aby pisać komentarze.
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.